Economist: Μπορεί η οικονομία να κρίνει τις αμερικανικές εκλογές;

Economist: Μπορεί η οικονομία να κρίνει τις αμερικανικές εκλογές;

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της οικονομικής πολιτικής Μπάιντεν για την Χάρις και σε ποιον τομέα «επενδύει» ο Τραμπ;

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν απέδωσαν τα εύσημα στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τη θετική πορεία της οικονομίας το προηγούμενο διάστημα. Θα τιμωρήσουν τώρα την Κάμαλα Χάρις για τη φθίνουσα πορεία της;», διερωτάται άρθρο του Economist το οποίο διερευνά το αν και κατά πόσο η πορεία της αμερικανικής οικονομίας δύναται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης του Νοεμβρίου. 

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η αμερικανική οικονομία έπειτα από μια περίοδο υψηλής ανάπτυξης, φαίνεται πως τώρα εισέρχεται σε μια περίοδο επιβράδυνσης

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο -το υψηλότερο ποσοστό από το 2021-, ενώ στις 5 Αυγούστου τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν παγκοσμίως, προτού ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους την επόμενη ημέρα.

Ο Economist εκτιμά ότι η οικονομία δεν καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές, αλλά αποτελεί σημαντική παράμετρο για τους ψηφοφόρους. Μάλιστα, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως μια ενδεχόμενη ύφεση ή ακόμη και μια οικονομική στασιμότητα των δεικτών το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές, θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

Βρίσκεται, όμως, πράγματι η Αμερική στα πρόθυρα μιας νέας ύφεσης; Σύμφωνα με τον Economist, ορισμένοι δείκτες αξιολογούνται πράγματι ως δυσοίωνοι. Ενας από αυτούς τους δείκτες σχετίζεται με το ποσοστό ανεργίας το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά συγκριτικά με τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί. Οπως επισημαίνει ο Economist, συχνά στο παρελθόν, οι δείκτες ανεργίας έχουν αποτελέσει προάγγελο ύφεσης. 

Ωστόσο, τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, δεν υποδηλώνουν ότι η Αμερική βιώνει μια «οικονομική συντριβή», αλλά μια επιβράδυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8%. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη κατά το τρέχον τρίμηνο βρίσκονται πάνω από το 2%.

Επιπλέον, οι κρατήσεις σε εστιατόρια και αεροπορικά εισιτήρια καθώς και οι εισπράξεις φόρων υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης επιβράδυνσης των οικονομικών δεικτών; Σύμφωνα με τον Economist, η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις είναι εκείνη η οποία θα πληγεί αν η οικονομία χάσει τον βηματισμό της. 

Οπως τονίζεται, θεωρητικά η Χάρις θα μπορούσε να θεμελιώσει μέρος της προεκλογικής της καμπάνιας στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν στο μέτωπο της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Economist, οι μέσες πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων είναι κατά 9,4% υψηλότερες από ό,τι όταν οι Αμερικανοί πήγαν στις κάλπες το 2016. Ακόμη και μεταξύ των ανδρών χωρίς απολυτήριο λυκείου, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται μόλις στο 5,1%. 

Κι όμως οι ψηφοφόροι κρίνουν πιο αρνητικά την οικονομική πολιτική των Δημοκρατικών συγκριτικά με εκείνη του Τραμπ. Ο λόγος, όπως εκτιμά ο Economist, σχετίζεται με το γεγονός ότι παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι τιμές στα ράφια είναι σχεδόν 20% υψηλότερες σε σύγκριση με τις τιμές όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ταυτόχρονα, έρευνες δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι σταθμίζουν περισσότερο τα πρόσφατα οικονομικά γεγονότα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιδόσεις της οικονομίας κατά την προεκλογική περίοδο έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Για αυτό τον λόγο, οι επόμενες 90 ημέρες πιθανώς να είναι κρίσιμες, ιδιαίτερα για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και της Χάρις. 

Ο Economist καταλήγει τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ δεν μπορεί να βασίζεται μονάχα στον οικονομικό παράγοντα για να εξασφαλίσει την εκλογική επικράτηση. Σημειώνεται ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές του 2012 παρά την κακή πορεία της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα, μοιάζει ευάλωτος σε άλλα πολιτικά μέτωπα.

Σε μια αμφίρροπη κούρσα, άλλωστε, πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμά της.

Πηγή: The Economist

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT