Συνελήφθη ακόμη ένας έφηβος για το σχέδιο επίθεσης σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ

Συνελήφθη ακόμη ένας έφηβος για το σχέδιο επίθεσης σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ

Ο ύποπτος είχε ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στις 6 Αυγούστου, αλλά παραμένει ασαφές εάν είχε άμεση σχέση με το σχέδιο επίθεσης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 18χρονος με ιρακινή υπηκοότητα συνελήφθη στη Βιέννη στο πλαίσιο των ερευνών για το φερόμενο σχέδιο επίθεσης σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στην αυστριακή πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας.

Ο 18χρονος προέρχεται από τον ίδιο κύκλο με τον βασικό ύποπτο, 19χρονο Αυστριακό με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ.

Ο ύποπτος είχε ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στις 6 Αυγούστου, αλλά παραμένει ασαφές εάν είχε άμεση σχέση με το σχέδιο επίθεσης, όπως τόνισε ο Κάρνερ.

Ο βασικός ύποπτος, ο οποίος είχε επίσης ορκιστεί πίστη στο IS, φέρεται να σχεδίαζε επίθεση σε πλήθος περίπου 20.000 οπαδών της ποπ τραγουδίστριας που αναμενόταν να συγκεντρωθούν έξω από το στάδιο Ernst Happel της Βιέννης.

Οι τρεις προγραμματισμένες συναυλίες ακυρώθηκαν, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Ο 19χρονος, ο οποίος παράτησε τη δουλειά του λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίθεση, λέγοντας ότι «είχε μεγάλα σχέδια», έχει ομολόγησε υπό κράτηση, σύμφωνα με τις αρχές. Αλλοι δύο Αυστριακοί νεαροί ηλικίας 17 και 15 ετών συνελήφθησαν την Τετάρτη για το φερόμενο σχέδιο επίθεσης.

Ο 17χρονος, στον οποίο είχε δοθεί δουλειά σε εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες στο στάδιο, μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει κατάθεση, σύμφωνα με τον Κάρνερ. Το αγόρι, το οποίο επίσης φαίνεται να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, ήταν ήδη γνωστό στις αρχές.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ο 15χρονος συνεχίζει να ανακρίνεται εντατικά από την αστυνομία, πρόσθεσε ο Κάρνερ. Οι αυστριακές αρχές έλαβαν πληροφορίες σχετικά με την απειλή για συναυλία της Σουίφτ από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς η αυστριακή νομοθεσία δεν επιτρέπει την παρακολούθηση εφαρμογών μηνυμάτων, τις οποίες οι ύποπτοι είχαν χρησιμοποιήσει για να επικοινωνήσουν.

«Η συνεργασία με ξένους εταίρους και υπηρεσίες είναι ουσιαστική και αμοιβαία και απέτρεψε τραγωδία στη Βιέννη», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Η Σουίφτ, της οποίας η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνιση θα είναι στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, δεν έχει σχολιάσει τις ακυρώσεις των συναυλιών. Η βρετανική αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση της Βιέννης θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στη συναυλία του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT