Sky News Arabia: Η Χαμάς ζητά την απελευθέρωση ηγέτη της Ιντιφάντα ως όρο για την εκεχειρία

Sky News Arabia: Η Χαμάς ζητά την απελευθέρωση ηγέτη της Ιντιφάντα ως όρο για την εκεχειρία

Στο πρόσωπό του Μαρουάν Μπαργούτι, η Χαμάς βλέπει έναν σύμμαχο ο οποίος θα μπορέσει να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς φέρεται ότι έχει ζητήσει την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι, υψηλόβαθμου στελέχους της Φάταχ και ηγέτη της Ιντιφάντα, στο πρώτο στάδιο της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ. Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά το Sky News Arabia και στη συνέχεια άλλα αραβικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την πλευρά του Ισραήλ.

Η πληροφορία ήρθε στο φως εν μέσω φόβων για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ενώ έχει ανακοινωθεί από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στις 15 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sky News Arabia, οι διαμεσολαβητές, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, έχουν αποδεχθεί το αίτημα της Χαμάς για απελευθέρωση του Μπαργούτι στο πλαίσιο ανταλλαγής Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους, αν Χαμάς και Ισραήλ συμφωνήσουν σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός. 

Ο Μαρουάν Μπαργούτι είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων. Εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβια, έχοντας καταδικαστεί από ισραηλινό δικαστήριο για τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό τριών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί.

Το αραβικό δίκτυο, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι η Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι, επειδή αναγνωρίζει ότι η ίδια δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πρόσωπο του ηγέτη της Φατάχ βλέπει έναν χρήσιμο σύμμαχο, τον οποίο θα μπορούσε να εμπιστευτεί για τη διαχείριση της εξουσίας στη Γάζα μετά τη λήξη του πολέμου.

Η Χαμάς φέρεται να αιτήθηκε ξανά την απελευθέρωση του Μπαργούτι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο, αλλά τελικά τότε δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι, 64 ετών, θεωρείται μεταξύ των υποψηφίων να διαδεχθεί τον Μαχμούντ Αμπάς στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ελέγχεται από τη Φατάχ, οργάνωση αντίπαλη της Χαμάς. Εχει πολλές συμπάθειες μεταξύ των νέων, που τον θεωρούν αδιάφθορο και πως δεν έχει εμπλακεί στη συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Sky News Arabia, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT