Θετικό το Ισραήλ για διαπραγματεύσεις στις 15 Αυγούστου

Θετικό το Ισραήλ για διαπραγματεύσεις στις 15 Αυγούστου

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε χθες να ξαναρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη 15 Αυγούστου συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε χθες να ξαναρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη 15 Αυγούστου συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, έπειτα από παρέμβαση των χωρών που μεσολαβούν (ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ). Οι τρεις χώρες προειδοποίησαν τους αντιμαχόμενους πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογία» για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ εχθροπραξίες συνεχίζονται στον παλαιστινιακό θύλακα, με φόντο τις ανησυχίες για ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής.

«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία – πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο νωρίτερα, η Ουάσιγκτον, το Κάιρο και η Ντόχα προσκαλούσαν τα αντίπαλα μέρη να ξαναρχίσουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις: «Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν.

«Βάση» το σχέδιο Μπάιντεν

Οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη του Μαΐου· επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για ισραηλινή πρόταση. Η συμφωνία – πλαίσιο για την οποία έκαναν λόγο οι χώρες που μεσολαβούν «βασίζεται στις αρχές» που είχε διατυπώσει ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους. «Είναι καιρός να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και των φυλακισμένων», κατά το κείμενο. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες ώστε κάποιο από τα μέρη να επιδιώξει περαιτέρω καθυστέρηση».

Αυτό δεν σημαίνει πάντως πως «είναι έτοιμη να υπογραφτεί συμφωνία την Πέμπτη. Μένει πολλή δουλειά να γίνει», είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναφερόμενος στις συνδιαλέξεις του προέδρου των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η εξέλιξη καταγράφτηκε αφότου ορίστηκε νέος ηγέτης της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Η ανάδειξή του στην ηγεσία του Πολιτικού Γραφείου, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, θεωρείται πως έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Ο ισραηλινός στρατός εξάλλου απείλησε πως θα εξουδετερώσει και τον Σινουάρ, ενώ για τη δολοφονία του Χανίγια η Χαμάς έχει ορκιστεί εκδίκηση.  

Το τρομοκρατικό χτύπημα και η ανθρωπιστική κρίση

Στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 39 πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας. Ανάγκασαν τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού των 2,4 εκατ. κατοίκων να εκτοπιστεί και να είναι αντιμέτωπη με κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μετά τον Νοέμβριο, όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης έχουν αποτύχει και ο πόλεμος, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους στον μικρό πολιορκημένο θύλακα, ανεβάζει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, όπου ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος περαιτέρω περιφερειακής «ανάφλεξης». 

Αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως μαχητικά αεροσκάφη F-22 κατέφθασαν χθες στη Μέση Ανατολή. Είχαν αναγγείλει την περασμένη εβδομάδα πως θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

Στον Λίβανο, όπου έχουν γίνει επανειλημμένα υπερπτήσεις ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη λιβανική Χεζμπολάχ, είναι καθημερινές.

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, με μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του. «Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006. Αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.

Στην πόλη της Γάζας, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε δύο σχολεία σκότωσαν «πάνω από 18 πολίτες» χθες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, Μοχάμαντ αλ Μουγαγίρ, ο οποίος πρόσθεσε πως άλλοι 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πάνω από 40 αγνοούνται. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως τα σχολεία «χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες και διοικητές της Χαμάς», και πως εκεί «σχεδιάζονταν» και από εκεί «εξαπολύονταν» επιθέσεις.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν χθες, για ακόμη μια φορά, τους άμαχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς της Χαν Γιούνις, μεγάλης πόλης στο νότιο τμήμα του θύλακα, που έχει υποστεί ήδη εκτεταμένες καταστροφές σε μάχες που κράτησαν μήνες. Η διαταγή αφορά συνοικίες από όπου «εκτοξεύτηκαν ρουκέτες», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Η πολιτική προστασία ανέφερε πως ανασύρθηκαν πέντε πτώματα από σπίτι που βομβαρδίστηκε στη Χαν Γιούνις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT