ΟΗΕ για τις δηλώσεις Σμόριτς για τη Γάζα: «Η λιμοκτονία ως μέθοδος πολέμου είναι έγκλημα»

ΟΗΕ για τις δηλώσεις Σμόριτς για τη Γάζα: «Η λιμοκτονία ως μέθοδος πολέμου είναι έγκλημα»

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπ. Οικονομικών, ότι είναι «δικαιολογημένο και ηθικό» να πεθάνουν από την πείνα οι άμαχοι, «μπορεί να παρακινήσει στη διάπραξη κι άλλων ειδεχθών εγκλημάτων». Κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει αμέσως σε έρευνα.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονο τρόπο καταδικάζει ο υπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, σχετικά με τον λιμό των αμάχων στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός, μέλος του ακροδεξιού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση Νετανιάχου, είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι «κανείς δεν θα μας αφήσει να αφήσουμε δύο εκατομμύρια ανθρώπους να πεθάνουν από την πείνα, αν και ίσως αυτό να ήταν δικαιολογημένο και ηθικό προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι» που κρατούνται από τη Χαμάς, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, ακόμη και από χώρες συμμάχους του Ισραήλ.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι «έχει συγκλονιστεί από τις δηλώσεις του υπουργού, σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν δικαιολογημένο και ηθικό να αφεθούν να πεθάνουν από την πείνα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Ο εκπρόσωπος Τζέρεμι Λόρενς είπε ότι ο Τουρκ «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις δηλώσεις αυτές, που παρακινούν επίσης στο μίσος εναντίον αθώων αμάχων», υπογραμμίζοντας πως «η λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδος πολέμου είναι έγκλημα πολέμου». Και πρόσθεσε ότι «η δημόσια αυτή δήλωση κινδυνεύει να παρακινήσει στο να διαπραχθούν και άλλα ειδεχθή εγκλήματα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ύπατου αρμοστή, «τέτοιες δηλώσεις, ιδιαίτερα δημοσίων εκπροσώπων, πρέπει να σταματήσουν αμέσως» και «πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας», κατά πρώτον από το εν λόγω κράτος. «Κάνουμε ως εκ τούτου άμεση έκκληση στις ισραηλινές αρχές να παρακολουθήσουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Είναι το πρώτο στάδιο. Είναι ευθύνη των Ισραηλινών», είπε ο Τζέρεμι Λόρενς.

«Επαναλαμβάνουμε αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να εισέλθει στη Γάζα», είπε ο Λόρενς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT