Εκλογές ΗΠΑ: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Χάρις

Εκλογές ΗΠΑ: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Χάρις

Μεταστροφή των ψηφοφόρων υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η διαφορά υπέρ της Κάμαλα Χάρις στον εθνικό μέσο όρο φτάνει ακόμη και τις 2,1 μονάδες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καμάλα Χάρις φαίνεται ότι έχει κερδίσει σημαντική δημοσκοπική απήχηση έναντι του αντιπάλου της στις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του FiveThirtyEight, κορυφαίου ιστότοπου ανάλυσης δημοσκοπήσεων, η Κάμαλα Χάρις προηγείται κατά 2,1 μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ στον εθνικό μέσο όρο. Σε αυτό φαίνεται να έχει συμβάλει και η επιλογή του Τιμ Γουόλτς ως υποψήφιου αντιπροέδρου της Χάρις. 

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη μεταστροφή που έχει ήδη διαπιστωθεί σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για τις πολιτείες που οι ψηφοφόροι τείνουν να μετακινούνται από κόμμα σε κόμμα. Στο Μίσιγκαν, η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται 2 μονάδες, στην Πενσιλβάνια 1,1 μονάδες και στο Ουισκόνσιν 1,8 μονάδες. Ο Τραμπ προηγείται στην Αριζόνα με διαφορά μικρότερη της μισής μονάδας και στην Τζόρτζια με μισή μονάδα.

Στις πολιτείες όπου αναμένεται να δοθεί η σκληρή μάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα, ο Τραμπ προηγείται με 3 μονάδες στη Βόρεια Καρολίνα ενώ στη Νεβάδα, που η Χάρις φαινόταν να προηγείται, πλέον είναι σχεδόν ισοδύναμη με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία έχει αλλάξει την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας. Η Εϊμι Γουόλτερ, του ανεξάρτητου οργανισμού Cook Political Report, εξήγησε ότι πριν μπει η Κάμαλα Χάρις στην κούρσα, ο Μπάιντεν «υστερούσε τόσο στο σύνολο της εθνικής ψήφου, όσο και στις πολιτείες όπου θα δοθούν οι κρίσιμες μάχες».

Μετατοπίσεις ψηφοφόρων

Αλλά από την έναρξη της εκστρατείας της Χάρις, «υπάρχουν μετατοπίσεις ψηφοφόρων ακόμη και κατά 4 ή 5% στις κρίσιμες πολιτείες υπέρ της. Η υποψηφιότητά της έχει ανατρέψει τις αρχικές προβλέψεις, η κούρσα δεν ανήκει αποκλειστικά στον Τραμπ». Αλλες δημοσκοπήσεις, όπως αυτές του Reuters/Ipsos ή του Πανεπιστημίου Marquette στο Ουισκόνσιν, δείχνουν ότι η Χάρις έχει αυξήσει τα ποσοστά των Δημοκρατικών ακόμη και 6 μονάδες.

Τόσο ο Cook Political Report όσο και άλλοι αντίστοιχοι οργανισμοί, όπως το Sabato’s Crystal Ball, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, αλλάζουν τις προβλέψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας τη δυναμική που έχει φέρει για τους Δημοκρατικούς η Κάμαλα Χάρις. Πολλές πολιτείες που θεωρούνταν σίγουρες για τους Ρεπουμπλικανούς δείχνουν να κερδίζονται από τους Δημοκρατικούς ή η κούρσα να είναι πλέον αμφίρροπη.

Με στοιχεία από τον Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT