Ιράκ: Σφοδρές αντιδράσεις για νόμο που θα επιτρέπει τον γάμο 9χρονων κοριτσιών

Ιράκ: Σφοδρές αντιδράσεις για νόμο που θα επιτρέπει τον γάμο 9χρονων κοριτσιών

Το νομοσχέδιο, ανατρέποντας νόμο του 1950 που απαγόρευε τον γάμο σε ηλικίες κάτω των 18 ετών, προβλέπει ότι ανήλικα κορίτσια ακόμη και 9 ετών θα μπορούν να παντρεύονται, αρκεί να έχουν την άδεια των θρησκευτικών αρχών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ιράκ νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε κορίτσια ακόμη και 9 ετών να παντρευτούν, αρκεί να δώσει την έγκρισή του ιερέας. Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών επισημαίνουν ότι αν αυτό γίνει νόμος, ουσιαστικά θα νομιμοποιεί τον βιασμό παιδιών, εκτός του ότι θα διαβρώσει περαιτέρω τα δικαιώματα των γυναικών και θα ενισχύσει τις εξουσίες του κλήρου.

Στο Ιράκ δεν υπάρχει το σύστημα της ανδρικής κηδεμονίας, όπως ισχύει σε άλλες μουσουλμανικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, που απαιτεί ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σημαντικό στη ζωή τους, αν δεν έχουν την άδεια του πατέρα, του αδελφού ή του συζύγου τους. Ωστόσο, καθώς στο πολιτικό σύστημα κυριαρχούν σιιτικές θρησκευτικές ομάδες, οι πιέσεις για περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών είναι μεγάλες. Αν περάσει το νομοσχέδιο, οι θρησκευτικές αρχές θα έχουν την εξουσία να αποφασίζουν για όλες τις οικογενειακές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων του γάμου, του διαζυγίου και της φροντίδας των παιδιών.

Αν και το Ιράκ έχει απαγορεύσει τον γάμο κάτω των 18 ετών από τη δεκαετία του 1950, έρευνα της Unicef διαπίστωσε ότι το 28% των κοριτσιών στο Ιράκ είχαν παντρευτεί πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 18 ετών.

Σύμφωνα με τη Ράγια Φάικ, συντονίστρια συνασπισμού ομάδων και προσώπων που αντιτίθεται στον νέο νόμο, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, επισημαίνει ότι αν περάσει, «θα είναι καταστροφή για τις γυναίκες. Ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου αντιτίθενται στον παιδικό γάμο. Αλλά φανταστείτε: αν η κόρη μου παντρευτεί και ο άντρας της κόρης μου θέλει να παντρευτεί την εγγονή μου ως παιδί; Ο νέος νόμος θα του επέτρεπε να το κάνει. Κι εγώ δεν θα επιτρέπεται να εκφράσω αντίρρηση. Αυτός ο νόμος νομιμοποιεί τον παιδικό βιασμό».

Οπως επισήμανε η Νάντια Μαχμούντ, συνιδρύτρια της Συμμαχίας Γυναικών Aman, οι υπερσυντηρητικοί πολιτικοί στο Ιράκ, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις των νέων που έλαβαν χώρα το 2019, «είδαν ότι ο ρόλος των γυναικών είχε αρχίσει να ενισχύεται στην κοινωνία. Ενιωσαν ότι οι φεμινιστικές οργανώσεις, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και η κοινωνία των πολιτών και τα ακτιβιστικά κινήματα, αποτελούσαν απειλή για τη δύναμη και την εξουσία τους. Και άρχισαν να τις περιορίζουν και να τις καταπιέζουν».

Ομάδα 25 γυναικών βουλευτών στο ιρακινό κοινοβούλιο προσπάθησε να εμποδίσει το σχέδιο νόμου, ώστε να μην τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά είπε ότι αντιμετωπίζει έντονη αντίθεση.

«Δυστυχώς, οι άνδρες βουλευτές που υποστηρίζουν αυτόν τον νόμο απαντούν με ανδρικό τρόπο. Αναρωτιούναι τι πρόβλημα υπάρχει αν κάποιος παντρευτεί ένα ανήλικο κορίτσι. Είναι στενόμυαλοι. Δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι νομοθέτες καθορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων. Αυτό που υπερισχύει είναι ότι είναι άνδρες και τελικά θα επιτρέψουν να συμβεί», σύμφωνα με τη βουλευτή Αλια Νασίφ.

Οι γυναίκες που διαδηλώνουν και αντιδρούν στον νόμο, φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα μέλλον ακόμη πιο σκληρό από το δικό τους. Η Αζαρ Τζασίμ είπε: «Εχω μια κόρη, δεν θέλω να την αναγκάσουν να παντρευτεί ενώ θα είναι ακόμη παιδί», προσθέτοντας ότι η ίδια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να παντρευτεί σε ηλικία 16 ετών.

Πηγή: The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT