Βρετανία: Σε δίκες-εξπρές οι συλληφθέντες των ταραχών

Βρετανία: Σε δίκες-εξπρές οι συλληφθέντες των ταραχών

Μέχρι χθες, περισσότεροι από 600 πολίτες είχαν προσαχθεί για συμμετοχή ή εξώθηση σε πράξεις βίας, με στόχο μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας ή εναντίον προσφύγων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της Βρετανίας όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ταραχές από ακροδεξιά στοιχεία, είπε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ύστερα από δέκα ημέρες αναταραχής.

«Η μεγάλη αστυνομική παρουσία και η ταχεία απονομή δικαιοσύνης από τα δικαστήρια απέτρεψαν τη δράση ακροδεξιών ταραξιών από την Τετάρτη και μετά. Οι Αρχές θα παραμείνουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής σε αγώνες ποδοσφαίρου και άλλα σημεία», δήλωσε ο Στάρμερ.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις και ταραχές είχαν στόχο τους κυρίως μουσουλμανικές συνοικίες, επιχειρήσεις και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Ξενοδοχεία όπου διαμένουν πρόσφυγες δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ. «Αυτό είναι πολύ σοβαρό μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν να αναμειχθούν σε νέες ταραχές: θα αντιμετωπίσετε βαρύτατες ποινές, όπως έχουν ήδη κάνει δικαστήρια σε όλη τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο επιχειρήσεων της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

Αντιμεταναστευτικές οργανώσεις είχαν αναγγείλει την πραγματοποίηση αγνώστου αριθμού συγκεντρώσεων σήμερα, ενώ αντιφασίστες ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι θα συγκεντρωθούν σε 40 σημεία για αντιδιαδηλώσεις. «Παρότι οι τελευταίες δύο νύχτες προσέφεραν ευπρόσδεκτο διάλειμμα από τις αποτρόπαιες σκηνές της περασμένης εβδομάδας, δεν εφησυχάζουμε, αν και ελπίζουμε ότι έχουμε διέλθει το σημείο καμπής. Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο, αλλά οι συλλήψεις μόλις άρχισαν», σημείωνε χθες ο Γκάβιν Στίβενς, επικεφαλής της Ενωσης Αστυνομικών Διευθυντών της Αγγλίας. Μέχρι χθες, περισσότεροι από 600 πολίτες είχαν συλληφθεί για συμμετοχή ή για εξώθηση σε πράξεις βίας μέσω Διαδικτύου με στόχο μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας ή εναντίον προσφύγων. Σε στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης, περισσότεροι από 150 κατηγορούμενοι έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκες, ενώ δεκάδες έχουν φυλακισθεί χάρη σε διαδικασία-εξπρές. Διώξεις έχουν επίσης ασκηθεί και εναντίον πολιτών που συμμετείχαν σε αριστερές αντιδιαδηλώσεις. Η εισαγγελία της πρωτεύουσας άσκησε χθες δίωξη σε διαγραφέντα πλέον δημοτικό σύμβουλο των Εργατικών, ο εμφανίσθηκε σε βίντεο να προτείνει να «κοπούν τα λαρύγγια των ναζί φασιστών». Ο δημοτικός σύμβουλος αντιμετωπίζει κατηγορίες απειλής και προτροπής σε βία και αναμενόταν να εμφανισθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης χθες το βράδυ.

Οι ρατσιστικές διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά το κύμα εμπρηστικών, ψευδών και παραπλανητικών μηνυμάτων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης γύρω από την ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας τριών μικρών κοριτσιών σε μάθημα χορού στις 29 Ιουλίου στο Σάουθπορτ.

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Νικ Τόμας-Σίμονς επισήμανε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις ευθύνες των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης γύρω από την προβολή βίαιου περιεχομένου και την εξώθηση στη βία. «Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε αλλαγές εάν χρειαστεί. Ο νόμος ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης», είπε ο υπουργός.

Αποδοκιμασία

Σε χθεσινή δημοσκόπηση, όμως, ποσοστό 49% των ερωτηθέντων είπαν ότι ο Στάρμερ δεν διαχειρίζεται καλά την κρίση ρατσιστικών ταραχών, με μόλις 31% να συμφωνούν με τους χειρισμούς του. Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, μοιάζουν να είναι τα πράγματα για τον ηγέτη του ξενοφοβικού Μεταρρύθμιση, Νάιτζελ Φάρατζ, με την πλειοψηφία των Βρετανών να στρέφεται εναντίον του. Μεταξύ ψηφοφόρων των Συντηρητικών, 61% αντιμετωπίζουν αρνητικά τον Φάρατζ, από 52% πριν από τις ταραχές, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως ιδεολογίας εκτιμά πως ο Φάρατζ φέρει ευθύνη για το κύμα ρατσιστικών διαδηλώσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT