Μέση Ανατολή: Εκδίκηση υπόσχεται το Ιράν για τον Χανίγια

Μέση Ανατολή: Εκδίκηση υπόσχεται το Ιράν για τον Χανίγια

Απειλούν με βροχή πυραύλων Κρουζ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον περίφημο «λάκκο», το θωρακισμένο, υπόγειο καταφύγιο του κτιρίου που στεγάζει το επιτελείο του ισραηλινού στρατού, στη συνοικία Κίρια του Τελ Αβίβ, συνεδρίασε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν τα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής επίθεσης της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό, στις 30 Ιουλίου.

Η προηγούμενη φορά που ο «λάκκος» φιλοξένησε παρόμοια συνεδρίαση ήταν τη νύχτα της 13ης προς 14η Απριλίου, όταν το Ιράν και οι περιφερειακοί σύμμαχοί του είχαν εξαπολύσει βροχή πυραύλων και drones εναντίον του εβραϊκού κράτους, σε απάντηση για τη δολοφονία ταξίαρχου των Φρουρών της Επανάστασης με εκτόξευση πυραύλου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.

Οι Ισραηλινοί περιμένουν και αυτή τη φορά επίθεση από το Ιράν, ύστερα από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, αλλά εκτιμούν ότι αυτή που θα ανοίξει τον χορό θα είναι η Χεζμπολάχ, η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου.

Συγκλίνοντα ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde και ισραηλινών μέσων, που επικαλούνται αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ θα επιδιώξει την εξόντωση κορυφαίου Ισραηλινού παράγοντα, κατά προτίμηση στρατιωτικού. Στη Χάιφα του βορείου Ισραήλ, η οποία κινδυνεύει περισσότερο, λόγω γειτνίασης με τον Λίβα

νο, από τα πλήγματα της Χεζμπολάχ, ο δήμαρχος της πόλης, Γιόνα Γιαχάβ, εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας ότι η σιιτική οργάνωση είναι σήμερα πολύ ισχυρότερη από τον προηγούμενο πόλεμο του 2006.

«Διαθέτουν πυραύλους μεγάλης ακριβείας και περιμένουμε να εκτοξεύσουν εναντίον μας μέχρι και 4.000 την ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπό την καθοδήγησή του, οι τοπικές αρχές προετοιμάζουν τη μετακίνηση του πληθυσμού σε καταφύγια, με προμήθειες νερού και τροφίμων μέχρι και για έξι ημέρες.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απηύθυνε επιστολή στον λαό του Λιβάνου, γραμμένη στην αραβική γλώσσα, όπου προειδοποιεί ότι η χώρα του θα απαντήσει «με όλη της τη δύναμη» σε ενδεχόμενη επίθεση της Χεζμπολάχ. «Οσοι παίζουν με τη φωτιά πρέπει να περιμένουν την καταστροφή τους», τόνισε ο Γκάλαντ.

Ψυχολογικός πόλεμος

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη συνέχισε τον ψυχολογικό πόλεμο των τελευταίων ημερών με νέες απειλές από τον αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης. Με επιστολή του στον νεοεκλεγέντα ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο Ισμαήλ Καανί υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα εκδικηθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα, στις 31 Ιουλίου. «Ετοιμαζόμαστε να εκδικηθούμε για το αίμα του», αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι το ναυτικό τους διαθέτει πυραύλους Κρουζ, εξοπλισμένους με κεφαλές μεγάλου εκρηκτικού φορτίου, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν και να αναχαιτιστούν από τον εχθρό. Στην ίδια ανακοίνωση οι Φρουροί αναφέρουν ότι διάφοροι τύποι πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, όπως και αναγνωριστικά drones και ραντάρ, έχουν προστεθεί στη δύναμη του ναυτικού τους. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν ότι η κυβέρνηση και η οικονομία του θα υποστούν οδυνηρά πλήγματα αν προχωρήσει σε μεγάλης έκτασης επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Την Πέμπτη, η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι 22 μαχητικά αεροσκάφη F-22 ήρθαν να προστεθούν στον τομέα ευθύνης της, που περιλαμβάνει τον Περσικό Κόλπο.

Το τελευταίο χαρτί που παίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν για την αποτροπή ενός μεγάλου πολέμου είναι η επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, κάτι που θα μπορούσε να εμφανιστεί ως νίκη του Ιράν και των συμμάχων του και να εξασθενίσει την όρεξή τους για εκδίκηση. Με κοινή επιστολή τους, οι ηγέτες των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Σίσι και του Κατάρ, εμίρης Αλ Θάνι, κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για να σπαταληθεί», με «καμία δικαιολογία». Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα στείλει διαπραγματευτές στον νέο γύρο διαβουλεύσεων, που θα ξεκινήσει στις 15 Αυγούστου, στο Κάιρο ή στην Ντόχα, ενώ μέχρι χθες το βράδυ αναμενόταν η απάντηση της Χαμάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT