Εκστρατεία εναντίον πορτοφολάδων στο μετρό της Ρώμης

Εκστρατεία εναντίον πορτοφολάδων στο μετρό της Ρώμης

Ειδική αστυνομική δύναμη δημιούργησε η Ιταλία για την αντιμετώπιση του κύματος κλοπών στα μέσα μεταφοράς της χώρας – Κύρια θύματα οι τουρίστες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ειδική αστυνομική δύναμη δημιούργησε η Ιταλία για την αντιμετώπιση του κύματος κλοπών στο μετρό της πρωτεύουσας και στα μέσα μεταφοράς σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η νέα υπηρεσία Polmetro θα περιπολεί σταθμούς και γραμμές του μετρό σε Μιλάνο, Ρώμη και Νάπολη. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι έλαβε την απόφαση ύστερα από σύσκεψη με δημάρχους, περιφερειάρχες και αστυνομικούς διευθυντές των τριών μεγαλουπόλεων της Ιταλίας.

Η πρωτοβουλία ακολουθεί πληθώρα περιστατικών κλοπών με θύματα τουρίστες στο μετρό της Ρώμης, αλλά και περιστατικά βίας μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών πορτοφολάδων, που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε προσωρινή διακοπή δρομολογίων έως ότου η αστυνομία αποκαταστήσει την τάξη στους διαδρόμους του υπόγειου σιδηροδρόμου της πρωτεύουσας.

Η πίεση του Τσικαλόνε

Η κυβέρνηση Μελόνι υποχώρησε στις πιέσεις του δημοφιλούς δημιουργού σύντομων βίντεο στο YouTube και πρώην παλαιστή Σιμόνε Τσικαλόνε. Στα βίντεό του, ο Τσικαλόνε αντιπαρατίθεται με πορτοφολάδες στο μετρό, τους οποίους διώχνει από τους συρμούς, προειδοποιώντας την ίδια στιγμή τους τουρίστες που βρίσκονται γύρω από τους επίδοξους ληστές για τον κίνδυνο για τα υπάρχοντά τους.

Ο Τσικαλόνε είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα ιταλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θεωρείται υπεύθυνος για την κινητοποίηση των Αρχών με στόχο την πάταξη του φαινομένου των κλοπών στα μέσα μεταφοράς. Ενισχυμένη είναι η αστυνομική παρουσία από τις αρχές Ιουνίου στους σταθμούς Ρεπούμπλικα, Τέρμινι Μπαρμπερίνι και Φλαμίνιο του μετρό της Ρώμης.

Ο Τσικαλόνε διατηρεί τον λογαριασμό του στις πλατφόρμες YouTube, TikTok και Facebook, καθώς υπογραμμίζει ότι η εκστρατεία του δεν στοχεύει συγκεκριμένες μειονοτικές ομάδες, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2023, η επίσης δημοφιλής δημιουργός βίντεο στο TikTok Μόνικα Πόλι, απηνής διώκτρια των πορτοφολάδων στο μετρό του Μιλάνο, αποκαλύφθηκε ότι είχε σαφές πολιτικό κίνητρο καθώς ήταν δημοτική σύμβουλος του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Στα χνάρια της Πόλι

Η Πόλι συνδύαζε βίντεο εντοπισμού πορτοφολάδων με ποπ μουσική και την πολεμική κραυγή: «Προσοχή, πορτοφολάδες!» Η Πόλι, όμως, χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα της για να προωθήσει ρατσιστικά στερεότυπα. Στα βίντεο, οι δήθεν δράστες δεν έχουν προβεί σε παράνομη πράξη. Η Πόλι τους επιλέγει επειδή μοιάζουν με μέλη της κοινότητας των Ρομά και υποθέτει ότι βρίσκονται σε γεμάτο κόσμο βαγόνι για να κλέψουν.

«Επιλέγει τυχαία κάποιον Ρομά και αρχίζει να κραυγάζει “πορτοφολάδες!”. Δεν πρόκειται για προσπάθεια προστασίας του κοινού, αλλά για απόπειρα αποκλεισμού της μειονότητας αυτής από τον δημόσιο χώρο», εξηγεί ο Πέρσι Χέντερσον της οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των Ρομά, Traveller Pride.

Σε περυσινή συνέντευξή της στους Times της Νέας Υόρκης, η Πόλι ισχυρίστηκε ότι διαθέτει έκτη αίσθηση για τους πορτοφολάδες. «Μόλις τους δω, ξέρω ότι είναι κλέφτες. Κάτι μεταφυσικό υπάρχει μέσα μου», δήλωνε τότε. Λίγους μήνες αργότερα, η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευε διευκρίνιση, αποκαλύπτοντας ότι η Πόλι υπήρξε δημοτική σύμβουλος ακροδεξιού κόμματος.

Παρά την αποκάλυψη της ιδεολογικής της ταυτότητας, η Πόλι υποστήριξε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere del Veneto πως «οι κλοπές συντονίζονται από συμμορίες στην Ανατολική Ευρώπη. Οι περισσότεροι διαμένουν σε καταυλισμούς Ρομά».

Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Λόρα Σέρβι τονίζει: «Η Λέγκα έχει εμμονή με τους Ρομά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαλβίνι έχει ζητήσει την κατεδάφιση καταυλισμών, την απέλαση των αλλοδαπών μελών της κοινότητας και έχει εκφράσει τη θλίψη του για την αδυναμία του κράτους να απελάσει και τους Ιταλούς υπηκόους Ρομά».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT