O αρχιτέκτονας της 7ης Οκτωβρίου στα ηνία της Χαμάς

O αρχιτέκτονας της 7ης Οκτωβρίου στα ηνία της Χαμάς

Ο Γιαχία Σινουάρ, που διορίσθηκε την Τρίτη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, διέθετε πάντα μεγάλη επιρροή, παρότι ζούσε σε καταφύγια της Γάζας χωρίς να εμφανίζεται σε δημόσια θέα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιαχία Σινουάρ, που διορίσθηκε την Τρίτη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, διέθετε πάντα μεγάλη επιρροή, παρότι ζούσε σε καταφύγια της Γάζας χωρίς να εμφανίζεται σε δημόσια θέα. Γεννήθηκε στη Γάζα το 1962 σε οικογένεια Παλαιστινίων προσφύγων. Στρατολογήθηκε από τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμετ Γιασίν, ο οποίος τον τοποθέτησε επικεφαλής μονάδας εσωτερικής ασφάλειας, γνωστής ως Αλ Ματζντ. Αποστολή του ήταν ο εντοπισμός και η τιμωρία όσων παραβίαζαν του κανόνες ισλαμικής ηθικής ή συνεργάζονταν με τις ισραηλινές αρχές.

Φυλακίστηκε το 1988 για τη δολοφονία Παλαιστινίων που είχαν κατηγορηθεί για συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ παρέμεινε για περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή, όπου έμαθε εβραϊκά. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Σινουάρ φοίτησε σε διαδικτυακό πανεπιστήμιο και μετέφρασε στα αραβικά χιλιάδες σελίδες από αυτοβιογραφία του πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Σιν Μπετ.

Ο Σινουάρ έχει αποστηθίσει όλο το Κοράνι, ενώ άνθρωποι που τον γνωρίζουν επιμένουν ότι τα κίνητρά του είναι κυρίως θρησκευτικά και όχι πολιτικά. Στη φυλακή, έγραψε μυθιστόρημα με τίτλο «Το αγκάθι και το γαρίφαλο». Ο αφηγητής, παιδί από τη Γάζα, αναδύεται από την κρυψώνα του κατά τη διάρκεια του πολέμου του Εξι Ημερών του 1967 και βιώνει την ισραηλινή κατοχή, κάνοντας το στήθος του «να βράζει σαν καζάνι». Το παιδί και η οικογένειά του αποφασίζουν να πολεμήσουν τον κατακτητή και να τιμωρήσουν όσους συνεργάσθηκαν με τον εχθρό. Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η θυσία που απαιτείται από κάθε αντιστασιακό.

Μετά την αποφυλάκισή του σε ανταλλαγή κρατουμένων το 2011, ο Σινουάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομηρεία Ισραηλινών στρατιωτών ήταν ο καλύτερος τρόπος αποφυλάκισης Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές. Παντρεύτηκε λίγο αργότερα και απέκτησε παιδιά. Εχει αποκαλύψει ελάχιστα για την οικογένειά του, αλλά μιλώντας σε δημοσιογράφο είπε: «Οι πρώτες λέξεις του γιου μου ήταν πατέρα, μητέρα και drone». Η σκληροπυρηνική στάση του Σινουάρ δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν θα αποδεχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Ισραηλινές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η στρατηγική του αφορά τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα, με στόχο την υπονόμευση της διπλωματικής θέσης του Ισραήλ και της σχέσης του Τελ Αβίβ με την Ουάσιγκτον.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι ειρηνευτικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο και στο Κατάρ. Ο Σινουάρ συνέχισε να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτές από το καταφύγιό του στη Γάζα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η έγκριση του Σινουάρ ήταν αναγκαία για κάθε απόφαση του πολιτικού γραφείου, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες. Αξιωματούχοι της Χαμάς επέμεναν, όμως, ότι ο Σινουάρ δεν είχε τον τελευταίο λόγο στις διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, η ηγετική θέση του στη Γάζα και οι ηγετικές του αρετές τού προσέφεραν σημαντική ισχύ και τον πρώτο λόγο σε λειτουργικά ζητήματα της Χαμάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT