Η Ρωσία εκκένωσε δεύτερη περιοχή στα σύνορα με την Ουκρανία και προειδοποίησε για «σκληρή απάντηση»

Η Ρωσία εκκένωσε δεύτερη περιοχή στα σύνορα με την Ουκρανία και προειδοποίησε για «σκληρή απάντηση»

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος αποσκοπούν στο να αποκτήσει το Κίεβο διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει πιθανών συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός μετά τις αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ρώσων αξιωματούχων

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία απομάκρυνε σήμερα Δευτέρα αμάχους από τμήματα δεύτερης περιοχής κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία μετά την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας του Κιέβου, λίγες ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εισβολή του σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα ρωσικά σύνορα την περασμένη Τρίτη και σάρωσαν δυτικά τμήματα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, σε αιφνιδιαστική επίθεση που αποσκοπεί στην απόκτηση μοχλού πίεσης σε πιθανές συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Σταθεροποίηση στο Κουρσκ

Προφανώς αιφνιδιασμένη, η Ρωσία μέχρι την Κυριακή είχε σταθεροποιήσει το μέτωπο στην περιοχή του Κουρσκ, αν και μάχες σε ρωσικές συνοριακές περιοχές συνεχίζονταν και σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ.

Στη γειτονική περιοχή Μπέλγκοροντ στα νότια, ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ δήλωσε ότι είχαν αρχίσει οι εκκενώσεις από την περιοχή Κράσναγια Γιαρούγκα λόγω «εχθρικής δραστηριότητας».

«Είμαι βέβαιος ότι οι στρατιωτικοί μας θα κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν την απειλή που έχει προκύψει», δήλωσε ο Γκλάντκοφ. «Αρχίζουμε να μετακινούμε τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή προς ασφαλέστερα σημεία», τόνισε ο ίδιος.

Ενίσχυση δυνάμεων από τη Λευκορωσία

Η Ρωσία έχει επιβάλει αυστηρό καθεστώς ασφαλείας στις περιοχές Κουρσκ, Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ, ενώ η σύμμαχός της Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της.

Νωρίτερα, το Μινσκ είχε γνωστοποιήσει ότι η Ουκρανία παραβίασε τον εναέριο χώρο της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πίεση στη Μόσχα

Ρώσοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικό κυρίαρχο έδαφος αποσκοπούν στο να δείξουν στους δυτικούς υποστηρικτές της ότι το Κίεβο μπορεί ακόμη να αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ προσπαθούν να αποκτήσουν διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει πιθανών συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τώρα ελέγχει το 18% του ουκρανικού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν τεράστια αριθμητική υπεροχή, προωθούνται φέτος κατά μήκος του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023.

Το Κίεβο έσπασε τη σιωπή του για τις επιθέσεις το Σάββατο, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε εισβολή στο ρωσικό έδαφος για να «αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη» και να πιέσει τις δυνάμεις της Μόσχας.

Μεγάλες μάχες, 22 χιλιόμετρα από τα σύνορα

Η Ρωσία κατέστρεψε κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Μπέλγκοροντ, 11 πάνω από το Κουρσκ και δύο πάνω από το Βορονέζ, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, το οποίο γνωστοποίησε ότι αποκρούει τις ουκρανικές επιθέσεις στο εσωτερικό. Απαρίθμησε σημαντικό βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, τα οποία, όπως ανέφερε, κατέστρεψε.

Στη Μόσχα πολλοί πλέον αναρωτιούνται πώς η Ουκρανία κατάφερε να διαπεράσει το Κουρσκ τόσο εύκολα έπειτα από δύο χρόνια μαχών, των σφοδρότερων που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Σούντζα, όπου ρέει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουκρανία, ενώ μεγάλες μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη κοντά στο Κορένεβο, περίπου 22 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει 39,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα(mcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πυραυλική επίθεση στο Κουρσκ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 13 ατόμων.

Η Μόσχα προειδοποιεί για «σκληρή απάντηση»

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την ουκρανική επιχείρηση πριν εξαπολυθεί, η επίθεση ενδέχεται να προκαλέσει απάντηση της Ρωσίας.

«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι διοργανωτές και οι δράστες αυτών των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υποστηρικτών τους, φέρουν την ευθύνη για αυτά», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σκληρή απάντηση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα αργήσει να έρθει», τόνισε.

Μεγάλη πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Εν τω μεταξύ, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σε τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Αυτές οι απερίσκεπτες επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. Πρέπει να σταματήσουν τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, χωρίς να αποδώσει ευθύνες για την επίθεση.

Ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης του εργοστασίου ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε με στρατιωτικό χτύπημα της Ουκρανίας, σημείωσε ωστόσο ότι η λειτουργία των αντιδραστήρων είχε διακοπεί. Ο Ζελένσκι από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Ρωσία ως υπαίτια για την πρόκληση της φωτιάς.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT