Ουκρανικό: Κοινή διακήρυξη Ιταλίας-Ελβετίας υπέρ πρόσκλησης της Ρωσίας σε σύνοδο ειρήνης

Ουκρανικό: Κοινή διακήρυξη Ιταλίας-Ελβετίας υπέρ πρόσκλησης της Ρωσίας σε σύνοδο ειρήνης

Η επόμενη σύνοδος κορυφής, με θέμα την ειρήνη στην στην Ουκρανία, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία, δηλώνουν σε κοινή διακήρυξή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελβετίας.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Ιγνάσιο Κάσις, και ο Ιταλός ομόλογός τους, Αντόνιο Ταγιάνι, στην κοινή δήλωσή τους, εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο επισημαίνουν ότι στην επόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί για την ειρήνη, θα πρέπει να εκπροσωπηθεί και η Μόσχα.

«Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής για την ειρήνη που θα περιλαμβάνει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε ο Κάσις μέσω ανάρτησης του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Στα μέσα του Ιουνίου που πέρασε, η Ελβετία φιλοξένησε σύνοδο κορυφής, με τη συμμετοχή δεκάδων διεθνών ηγετών, με στόχο την εξεύρεση ενός οδικού χάρτη για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και την ειρήνευση στην περιοχή. 

Ωστόσο, στη σύνοδο η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί και η Κίνα, η ισχυρότερη σύμμαχός της αρνήθηκε να συμμετάσχει λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας.

Τον Ιούνιο, στον Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, 80 χώρες στο κοινό ανακοινωθέν, υποστήριζαν ότι βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για το Ουκρανικό θα ήταν η «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ωστόσο, ζητούσαν κοινού την Κυριακή να αποτελέσει η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας τη βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας, αν και ορισμένες βασικές αναπτυσσόμενες χώρες στη διάσκεψη στην Ελβετία δεν συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν.

Πολλές είναι οι χώρες που επισημαίνουν ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμμετάσχει μια μέρα, σε μια αντίστοιχη ειρηνευτική διάσκεψη, και να συμφωνήσει να σεβαστεί το έδαφος της Ουκρανίας. Η Ρωσία κατέχει περίπου το ένα τέταρτο του ουκρανικού εδάφους, έπειτα από από περίπου δυόμισι χρόνια πολέμου. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT