Ουκρανία: Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει 1.000 τ.χλμ. της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ

Ουκρανία: Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει 1.000 τ.χλμ. της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η Μόσχα προσπαθεί να κατηγορήσει το Κίεβο για εγκλήματα πολέμου, με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνήτη του Κουρσκ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ, τα οποία κατέλαβαν στη διάρκεια της επιχείρησής τους από τις 6 Αυγούστου έως σήμερα. Αυτό υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι. Είχε προηγηθεί η παραδοχή του Ρώσου κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημοσίευσε στην εφαρμογή Telegram ένα βίντεο απόσπασμα της αναφοράς του Ολεξάντρ Σίρσκι στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας και ακολούθως είπε ότι έχει διατάξει την προετοιμασία ενός «ανθρωπιστικού σχεδίου» για την περιοχή.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν βλήματα που περιείχαν χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στο έδαφος του Κουρσκ, ωστόσο προς το παρόν ο ισχυρισμός του δεν έχει επαληθευθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο Κίεβο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), με αφορμή όσα είπε ο Σμιρνόφ, ανέφερε ότι η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για δήθεν εγκλήματα πολέμου, σημειώνοντας ότι η ίδια κατέχει πληροφορίες που δείχνουν ότι η Μόσχα δεν θα δίσταζε να διαπράξει εγκλήματα για τα οποία θα κατηγορούσε το Κίεβο.

Πούτιν: «Οι στόχοι μας θα επιτευχθούν»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, υποστήριξε ότι στόχος της επιχείρησης στο Κουρσκ είναι να υπονομευθεί η σταθερότητα της Ρωσίας, αλλά αυτός ο στόχος της Ουκρανίας «δεν θα επιτευχθεί».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας και περιφερειακούς κυβερνήτες, «οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται δραματικά» και περιλαμβάνουν «τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, μονάδες τις οποίες ο εχθρός μεταφέρει στα σύνορά μας». Η συνάντηση αυτή μεταδόθηκε από τον τηλεόραση. Εκτίμησε ότι το Κίεβο προσπαθεί να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση με την επίθεση στο Κουρσκ, αλλά η Μόσχα θα απαντήσει.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο εχθρός θα λάβει σίγουρα την απάντηση που πρέπει και όλοι οι στόχοι που έχουμε μπροστά μας χωρίς αμφιβολία θα επιτευχθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT