Ισραήλ: Ο υπ. Αμυνας χαρακτήρισε «ανοησία» τη δέσμευση Νετανιάχου για ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς

Ισραήλ: Ο υπ. Αμυνας χαρακτήρισε «ανοησία» τη δέσμευση Νετανιάχου για ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού τονίζει πως «όταν ο Γκάλαντ υιοθετεί το αφήγημα κατά του Ισραήλ, βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, καταδεικνύει τις έριδες στους κόλπους της κυβέρνησης, αναφορικά με τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών ΜΜΕ, ο Γκάλαντ απέρριψε ως «ανοησίες» τη δέσμευση του Μπενιαμίν Νετανιάχου περί ολοκληρωτικής νίκης επί της Χαμάς.

Ακολούθως, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως «όταν ο Γκάλαντ υιοθετεί το αφήγημα κατά του Ισραήλ, βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως στόχος του Ισραήλ παραμένει η «ολοκληρωτική νίκη», με την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Αυτή είναι η σαφής εντολή του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του συμβουλίου ασφαλείας, η οποία είναι δεσμευτική για όλους, συμπεριλαμβανομένου του Γκάλαντ», επισημαίνει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο νέος αυτός γύρος αντιπαράθεσης σημειώνεται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από το Ιράν και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στον απόηχο πυραυλικής επίθεσης στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, στις 27 Ιουλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, το Ισραήλ σκότωσε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Μια ημέρα αργότερα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, με την ηγεσία του Ιράν να ορκίζεται εκδίκηση.

Η σύγκρουση Νετανιάχου – Γκάλαντ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάλαντ συγκρούεται με τον Νετανιάχου. Πέρυσι, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο Γκάλαντ είχε ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.

Ο Νετανιάχου τον απέπεμψε, αλλά δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκάλαντ. Ο πρωθυπουργός τελικά υποχώρησε και ο υπουργός Αμυνας διατήρησε τη θέση του.

Εκτοτε, ο Γκάλαντ έχει εκφράσει ενστάσεις σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη του κόμματος Λικούντ να ζητούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την αποπομπή του υπουργού Αμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT