Γάζα: Μαχητές της Χαμάς σκότωσαν έναν όμηρο και τραυμάτισαν άλλες δύο

Γάζα: Μαχητές της Χαμάς σκότωσαν έναν όμηρο και τραυμάτισαν άλλες δύο

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι τα δύο αυτά περιστατικά διερευνώνται και θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο ΟΗΕ πιέζει για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι άνδρες τους «σκότωσαν έναν όμηρο» και «τραυμάτισαν δύο γυναίκες ομήρους» σε «δύο διαφορετικά επεισόδια» στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο γυναίκες έχουν τραυματιστεί σοβαρά, αλλά έχουν λάβει την απαραίτητη φροντίδα ώστε να σωθεί η ζωή τους.

Ο εκπρόσωπος των Αλ-Κασάμ, Αμπου Ομπέιντα, δήλωσε ότι τα περιστατικά διερευνώνται και θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στη Γάζα υπολογίζεται ότι παραμένουν 111 από τους απαχθέντες της 7ης Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι οι 39 από αυτούς είναι νεκροί.

Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, φέρεται να δήλωσε σε εμπιστευτική ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας ότι «ο αριθμός των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεταξύ 20 – 35, ανάλογα με την ερμηνεία», μετέδωσε το δίκτυο KAN News.

Το ζήτημα της επιστροφής των ομήρων έχει προκαλέσει πολιτικές συγκρούσεις και κοινωνική αναταραχή στο Ισραήλ, με τους συγγενείς τους και τους υποστηρικτές τους να καλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους. 

Συζητήσεις για τους ομήρους

Την Κυριακή η Χαμάς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τους διαμεσολαβητές να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την εκεχειρία βασισμένο σε προηγούμενες συνομιλίες αντί να εμπλακούν σε νέες διαπραγματεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Επίσης, αρνήθηκε να παραστεί στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός των ομήρων την Πέμπτη.

Οι διαμεσολαβητές είπαν ότι εξακολουθούν να εργάζονται για τη διεξαγωγή της συνόδου, ωστόσο σύμφωνα με το δίκτυο ΚΑΝ, η στάση αυτή της Χαμάς θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ να υποχωρήσει από τις προσθήκες που έκανε στο περίγραμμα. Επιπλέον, το Τελ Αβίβ εκτιμά ότι η σύνοδος μπορεί να χρειαστεί να αναβληθεί ή ακόμη και να ακυρωθεί, αν στο μεταξύ υλοποιηθεί η απειλή του Ιράν για αντίποινα.

ΟΗΕ: Να επανέλθουμε στις συνομιλίες

Εν μέσω ανησυχίας για την επαπειλούμενη ιρανική επίθεση στο Ιράν, εντείνονται και οι πιέσεις για να πραγματοποιηθεί η σύνοδος για κατάπαυση πυρός.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για απελευθέρωση αιχμαλώτων και κρατουμένων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, καταδίκασε τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου περίπου 100 ανθρώπων σε ισραηλινό χτύπημα στο σχολείο al-Tabin στην πόλη της Γάζας, με το επιχείρημα ότι εκεί κρύβονταν μαχητές της Χαμάς. Ο γ.γ. του ΟΗΕ «υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων και η απρόσκοπτη και ασφαλής ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα και πέρα ​​από αυτήν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, Φαρχάν Χακ.

Πηγή: Times of Israel, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT