Ισραήλ – Ιράν: Λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ισραήλ – Ιράν: Λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Υστατες προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Διεθνείς αντιδράσεις κατά του Ισραήλ

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η ισραηλινή ηγεσία περιμένει, σύμφωνα με διεθνή μέσα, μεγάλης έκτασης επίθεση από το Ιράν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και οι Αμερικανοί ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή, η διεθνής διπλωματία καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης, έστω και στις δώδεκα παρά πέντε.

Με κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και της Γερμανίας Oλαφ Σολτς συντάχθηκαν με τη συντονισμένη προσπάθεια ΗΠΑ, Κατάρ και Αιγύπτου για την επανάληψη των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων το συντομότερο δυνατό. Η ημερομηνία έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για μεθαύριο Πέμπτη, 15 Αυγούστου, και η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα στείλει εκπροσώπους της.

Απρόθυμη η Χαμάς

Η Χαμάς, ωστόσο, εμφανιζόταν μέχρι χθες το βράδυ απρόθυμη να ακολουθήσει, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει πραγματική διάθεση για κατάπαυση του πυρός παρά μόνον επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει τα αναμενόμενα αντίποινα από το Ιράν για τη δολοφονία του ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη και από τη Χεζμπολάχ για την εξόντωση του ιδρυτικού της στελέχους, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό.

Το βράδυ της Κυριακής, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι, αντί για την επανάληψη ατέρμονων διαπραγματεύσεων, περιμένει από τους μεσολαβητές να θέσουν σε εφαρμογή το ειρηνευτικό σχέδιο που ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Το εν λόγω σχέδιο, που είχε γίνει δεκτό από την παλαιστινιακή οργάνωση αλλά όχι από την κυβέρνηση Νετανιάχου, προβλέπει σε πρώτη φάση εκεχειρία έξι εβδομάδων στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, με ολοκληρωτική αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και, τελικά, την εκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Την ατμόσφαιρα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ήρθε να φορτίσει η νέα εκατόμβη που προκάλεσε ισραηλινός βομβαρδισμός σχολείου στην Πόλη της Γάζας όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Λωρίδας, χαράματα Σαββάτου. Λίγο μετά την πρωινή προσευχή σε παρακείμενο τζαμί, ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις πυραύλους εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος του σχολείου Αλ Ταμπίν. Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν αναγνωριστεί τουλάχιστον 75 πτώματα, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά και έξι γυναίκες. Οι παλαιστινιακές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 93 θύματα, σημειώνοντας ότι το μακάβριο έργο του απολογισμού δυσκόλευε το γεγονός ότι πολλά πτώματα ήταν διαμελισμένα ή απανθρακωμένα.

Δημόσια διαφωνία Γκάλαντ με Νετανιάχου – Μεγάλης κλίμακας επίθεση από την πλευρά του Ιράν περιμένει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

«Στοχευμένο πλήγμα»

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον μαχητών της Χαμάς και της συμμάχου της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, κρύβονταν μεταξύ των αμάχων και χρησιμοποιούσαν το σχολείο ως ορμητήριο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις εκπροσώπων του, τουλάχιστον 31 μαχητές των δύο ισλαμικών οργανώσεων εξοντώθηκαν από τους πυραύλους των ισραηλινών αεροσκαφών.

Οι αιτιάσεις των Ισραηλινών, βέβαια, δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιου είδους σφαγές», τόνισε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ η Υψηλή Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε «μια συστηματική πολιτική επιθέσεων εναντίον σχολείων» στη Γάζα, αναφέροντας τουλάχιστον 21 εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν πληγεί στο διάστημα μετά την 4η Ιουλίου.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε από το Ισραήλ «να διακόψει τις επιθέσεις που προκαλούν υψηλότατο αριθμό θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό» και υπογράμμισε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να συμβάλει και με το σώμα των καραμπινιέρων στη σύσταση διεθνούς αποστολής για τον έλεγχο της διαδικασίας δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, υπό τον συντονισμό αραβικών κρατών, σε συνεργασία με το Ισραήλ». Αλλά και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις καταδίκασε το γεγονός ότι «για μία ακόμη φορά» χάθηκε «υπερβολικά μεγάλος αριθμός» αμάχων από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Καθώς ενισχύονται οι φόβοι για επικείμενα, μεγάλης έκτασης αντίποινα του Ιράν και των περιφερειακών συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν είχε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ. Οπως έγινε γνωστό αργότερα από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, ο Οστιν διέταξε να ενισχυθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή με ένα υποβρύχιο εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων, ενώ νωρίτερα είχε στείλει στον Κόλπο του Ομάν το αεροπλανοφόρο «Τίοντορ Ρούζβελτ» με όλη την αρμάδα του. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, στη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών ο Γκάλαντ ανέφερε ότι το Ιράν ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Χθες, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Ισραήλ για την κλίμακα της ιρανικής επίθεσης και πιθανολόγησε ότι αυτή θα εκδηλωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Καθώς εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, η προοπτική της εκεχειρίας φαίνεται ότι διχάζει την ισραηλινή πολιτική ελίτ στο ανώτατο επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο Γιόαβ Γκάλαντ ειρωνεύτηκε τη στρατηγική του πρωθυπουργού του, Μπέντζαμιν Νετανάχιου, για ολοσχερή συντριβή της Χαμάς. «Ακούω όλους τους ήρωες που χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου να μιλούν για απόλυτη νίκη και παρόμοιες ασυναρτησίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκάλαντ. Λίγο αργότερα, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση όπου κατηγόρησε τον υπουργό Αμυνας ότι «υιοθετεί ένα αντιισραηλινό αφήγημα, εξασθενώντας έτσι τις πιθανότητες για συμφωνία στο θέμα των ομήρων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT