ΗΠΑ: Αποδίδει το αισιόδοξο μήνυμα των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Αποδίδει το αισιόδοξο μήνυμα των Δημοκρατικών

Ο μεταδοτικός ενθουσιασμός του Γουόλς και η προσέγγιση της Χάρις στη Σίλικον Βάλεϊ απέφεραν στην εκστρατεία 310 εκατ. δολ. (από τα συνολικά 377 εκατ.) μετά την απόσυρση του Μπάιντεν

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ολοκληρώνοντας την πρώτη του ομιλία ως συνυποψήφιος της Κάμαλα Χάρις, ο Τιμ Γουόλς στράφηκε προς την αντιπρόεδρο και είπε: «Σας ευχαριστώ για την επαναφορά της χαράς στην εκστρατεία». Την επόμενη ημέρα η Χάρις μνημόνευσε τον έπαινο, για να χαρακτηρίσει το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών «χαρούμενοι πολεμιστές».

Αντιθέτως, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, λέγοντας: «Εχουμε πολλά δεινά μπροστά μας», για να προβλέψει ότι οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε οικονομική ύφεση, όμοια της οποίας δεν βίωσε η χώρα από το 1929 και προμηνύοντας ξέσπασμα νέου παγκόσμιου πολέμου. «Πιστεύω ότι η χώρα μας βρίσκεται τώρα στην πιο επικίνδυνη στιγμή της, οικονομικά και αμυντικά», είπε την Πέμπτη.

Η αισιοδοξία των Δημοκρατικών εκφράσθηκε με την επιλογή του Γουόλς, η ανίκητη θετικότητα του οποίου αποτυπώνεται στην προσωπική του ιστορία. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Γουόλς υπήρξε προπονητής ομάδας ποδοσφαίρου σε λύκειο της Μινεσότα. Υπό τις οδηγίες του μετέπειτα κυβερνήτη, η ιστορικά μέτρια ομάδα κέρδισε το πολιτειακό πρωτάθλημα το 1999.

Ο μεταδοτικός ενθουσιασμός του Γουόλς προσέφερε απαραίτητη ένεση αισιοδοξίας στην εκστρατεία των Δημοκρατικών. Από τις πρώτες του εμφανίσεις στο πλευρό της Χάρις, ο Γουόλς δήλωσε έτοιμος να μιλήσει για την καλή πλευρά των πραγμάτων. «Η ιδέα ότι οφείλουμε να φροντίζουμε τους γείτονές μας, να είμαστε καλοί και να βοηθάμε τους ανθρώπους πρέπει να κυριαρχήσει στην πολιτική συζήτηση. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να γίνεται με ειρωνείες και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς», είπε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος και κυβερνήτης της Μινεσότα.

Παρά τις εκκλήσεις για κόσμια εκστρατεία, Χάρις και Γουόλς συνέχισαν και χθες τις καταγγελίες κατά του Τραμπ, οικτίροντας την καταδίκη του για 34 κακουργήματα στην υπόθεση χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς, για την καταδίκη του για πλαστά λογιστικά στοιχεία και γι’ αυτή ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης για σεξουαλική κακοποίηση.

Στο μεταξύ, το Σαν Φρανσίσκο, την πόλη όπου εγκαινίασε την πολιτική της σταδιοδρομία, επισκέφθηκε την Κυριακή η αντιπρόεδρος Χάρις, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους επικεφαλής των εταιρειών τεχνολογίας αιχμής. Η εκδήλωση δωρητών των Δημοκρατικών προς τιμήν της Χάρις απέφερε 13 εκατ. δολάρια, ενώ περισσότεροι από 700 εύποροι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο περίμεναν υπομονετικά για να εισέλθουν στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείου «Φέρμοντ», στην κορυφή του λόφου Νομπ.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δυσκολευθεί να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από τους μεγιστάνες της Σίλικον Βάλεϊ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2020. Ο τέως πρόεδρος Τραμπ, από την πλευρά του, είχε καλλιεργήσει την τάξη των ολιγαρχών των νέων τεχνολογιών, λογαριάζοντας μεταξύ των επιστήθιων φίλων του τον Eλον Μασκ, τον ιδρυτή του PayPal Πίτερ Τιλ και τον εφευρέτη Ντέιβιντ Σακς.

Ορισμένοι προοδευτικοί επικεφαλής εταιρειών τεχνολογίας αιχμής ανησυχούν, όμως, για τη δεξιά στροφή του τομέα. Η εκστρατεία Χάρις έσπευσε από την πρώτη στιγμή να προσελκύσει την κατηγορία αυτή, ζητώντας από στελέχη της αντιπροέδρου να προσεγγίσουν επενδυτές. Την ίδια στιγμή, η Χάρις προσέλαβε βοηθούς με στενές σχέσεις στη Σίλικον Βάλεϊ, οι οποίοι οργάνωσαν την εκδήλωση της Κυριακής.

Η Χάρις είναι στενή φίλη της Σέριλ Σάνμπεργκ, πρώην επικεφαλής του Facebook και της Λορίν Πάουελ-Τζομπς, χήρας του συνιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς. Η Ελένη Κουναλάκη, αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, λέει ότι η Χάρις προκαλεί ενθουσιασμό στο Σαν Φρανσίσκο χάρη στην εντοπιότητά της, αλλά και στην προθυμία της να προσεγγίσει τον ξεχωριστό κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. «Είναι λογικό να έχει διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από τον πρόεδρο στο θέμα αυτό, χάρη στις σχέσεις που ανέπτυξε στην Καλιφόρνια», τονίζει στην εφημερίδα New York Times η κ. Κουναλάκη.

Στο μεταξύ, σε διαφημιστικό μπαράζ από τους Δημοκρατικούς υποβάλλονται από χθες οι επτά αμφίρροπες πολιτείες, τις οποίες η Χάρις πρέπει να κερδίσει για να βρεθεί στον Λευκό Οίκο. Ο πακτωλός δωρεών που έχει εξασφαλίσει το ψηφοδέλτιο Χάρις – Γουόλς θα επιτρέψει στο Δημοκρατικό κόμμα να πλημμυρίσει τα ερτζιανά, τους τηλεοπτικούς δέκτες και το Διαδίκτυο με διαφημίσεις. Περισσότερες από 70 γιγαντοαφίσες σε αυτοκινητοδρόμους επρόκειτο να αναρτηθούν σε δρόμους σε Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν. Αφίσα στα ισπανικά θα αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο του Λας Βέγκας.

Η εκστρατεία των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει συνολικά 377 εκατ. δολάρια, τα 310 εκατ. από αυτά μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν. Αντίθετα, η εκστρατεία Τραμπ συγκέντρωσε μόλις 138 εκατ. δολάρια τον περασμένο μήνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT