Αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ δηλώνει η Τουρκία

Αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ δηλώνει η Τουρκία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Τουρκία είναι πλήρως αφοσιωμένη στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Η δήλωση έρχεται σε μία περίοδο που αρκετά κράτη-μέλη διατυπώνουν ρητές ή άρρητες ανησυχίες πως η Τουρκία απομακρύνεται σταδιακά από τη Δύση.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί να είναι μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) – ενός πολιτικού και οικονομικού «κλαμπ» που ιδρύθηκε από την Κίνα και τη Ρωσία ως αντίβαρο στις διάφορες δυτικές συμμαχίες.

«Η συμμετοχή μας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία δεν μας απαγορεύει να έχουμε σχέσεις με άλλες ομάδες», πρόσθεσε ο Γκιουλέρ.

«Προτεραιότητά μας είναι όμως να τηρούμε τις υποσχέσεις μας στο ΝΑΤΟ και να δυναμώνουμε την αλληλεγγύη με τις άλλες χώρες-μέλη. Στόχος μας είναι το ΝΑΤΟ να είναι πάντοτε έτοιμο, αποφασισμένο και δυνατό».

Το «φλερτ» της Αγκυρας με τη συμμαχία των BRICS και οι φιλικοί δεσμοί με τη Ρωσία που αντικατοπτρίζονται στη συνεργασία τους στην ενέργεια, τον τουρισμό και την άμυνα έχει γεννήσει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ποια κράτη θεωρεί τελικά η Τουρκία συμμάχους της.

Ομως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει συχνά πως παραμένει αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ.

Μαχητικά αεροσκάφη

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες της επέβαλαν κυρώσεις και τη διέγραψαν από το πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019 εξαιτίας της αγοράς των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, η Τουρκία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να πείσει την Ουάσιγκτον για την απόκτηση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Τελικά η συμφωνία έκλεισε αφότου η Τουρκία δέχτηκε τελικά να άρει το βέτο της για την είσοδο της Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε πως η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών προχωράει με βάση το προσυμφωνημένο πρόγραμμα. «Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συμφωνία που υπογράφηκε για την απόκτηση των F-16 και ελπίζουμε πως θα ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα μέχρι να παραδοθεί και το τελευταίο αεροσκάφος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, ενώ πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς σχετικά με την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT