Το FBI ερευνά αναφορές για απόπειρες χάκινγκ του Ιράν με στόχο τα επιτελεία των Τραμπ, Μπάιντεν

Το FBI ερευνά αναφορές για απόπειρες χάκινγκ του Ιράν με στόχο τα επιτελεία των Τραμπ, Μπάιντεν

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αναζητούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν έχει βάλει στο στόχαστρο συμβούλους των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά Μέσα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI φέρεται να ερευνά απόπειρες χάκινγκ από το Ιράν με στόχο συνεργάτη του τέως προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της υποψήφιας για την προεδρία Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε New York Times και Washington Post. Η αμερικανική υπηρεσία αναγνώρισε επίσημα χθες Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εθνικής ασφάλειας ενόψει των εκλογών.

Το FBI ξεκίνησε την έρευνα τον Ιούνιο καθώς υπήρχαν υποψίες ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από απόπειρες κλοπής δεδομένων από τα επιτελεία υποψηφίων προέδρων. Στο πλαίσιο της έρευνας, στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών επικοινώνησαν με την Google, μεταξύ άλλων εταιρειών.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η έρευνα είναι πλέον ευρύτερη, καθώς αφορά περισσότερα πιθανά θύματα, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι η «πειρατεία» από ξένες χώρες με στόχο υποψηφίους των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελεί σταθερό χαρακτηριστικό στην πολιτική της ψηφιακής εποχής.

Ρωσικές παρεμβάσεις το 2016

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται, σύμφωνα με τη WP, να έχουν καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ, μεταξύ άλλων, με τη δημοσιοποίηση εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εγγράφων των Δημοκρατικών.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το FBI ερευνά το θέμα», ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία σε σύντομη ανακοίνωσή της. Το Σάββατο πάντως, το FBI αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι ήταν ενήμερο για δημοσιεύματα στα Μέσα για φερόμενο χάκινγκ με στόχο υποψηφίους των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η Washington Post και το Politico ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους ότι ήρθαν σε επαφή με άτομο που ισχυριζόταν ότι είχε πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, το οποίο χρησιμοποιούσε λογαριασμό AOL και το όνομα «Ρόμπερτ». Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για τις εν λόγω διαρροές.

Η Microsoft από την πλευρά της, την περασμένη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία αποκάλυπτε ότι Ιρανοί χάκερ είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «υψηλόβαθμου αξιωματούχου» εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία τον Ιούνιο. 

Τι απαντά το Ιράν

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκπρόσωπος της μόνιμης αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη με δήλωσή του απέρριψε τους ισχυρισμούς για χάκινγκ, λέγοντας: «Τέτοιες αναφορές δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Η ιρανική κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε υποκρύπτει πρόθεση ή κίνητρο για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν πάντως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Washington Post, ότι το Ιράν εργάζεται για να υποδαυλίσει την κοινωνική διχόνοια στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπονομεύσει την προσπάθεια του Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, επαναλαμβάνοντας μεθοδεύσεις του 2020.

Τον περασμένο μήνα, εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη απήγγειλαν κατηγορίες σε Πακιστανό με δεσμούς με το Ιράν για σχέδιο δολοφονίας πολιτικού ή αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης σε αμερικανικό έδαφος. Το φερόμενο ως υποστηριζόμενο από το Ιράν σχέδιο είχε προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια του Τραμπ μόλις μερικές εβδομάδες πριν από την απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post. 

Με πληροφορίες από NYT, WP, Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT