Η Ουκρανία συνεχίζει να χτυπά τη Ρωσία για να ελέγξει περισσότερα εδάφη της

Η Ουκρανία συνεχίζει να χτυπά τη Ρωσία για να ελέγξει περισσότερα εδάφη της

Οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις προσπάθησαν να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές της Ρωσίας σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν ακόμη περισσότερα εδάφη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία χτύπησε δύο ρωσικές περιοχές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σήμερα Τρίτη, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της προσπαθούν να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές της Μόσχας σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν ακόμη περισσότερα εδάφη, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιήσει σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου.

Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τα ρωσικά σύνορα, περίπου 530 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, πριν από μία εβδομάδα, σε αιφνιδιαστική επίθεση.

Σήμερα διεξήγαγαν επιθέσεις με drones κατά της ρωσικής μεθοριακής περιφέρειας του Κουρσκ, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης λέγοντας ότι αυτή η τελευταία υποστηρίζει την αιφνιδιαστική επιδρομή του Κιέβου στη ρωσική επικράτεια.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνά του κατέστρεψε 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Κουρσκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταστράφηκε επίσης πάνω από την περιφέρεια του Βορονέζ και ένα ακόμη πάνω από την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Οι δύο πλευρές έχουν δώσει τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις για την έκταση του ρωσικού εδάφους υπό ουκρανικό έλεγχο, με το Κίεβο να ισχυρίζεται ότι κατέχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και Ρώσους αξιωματούχους να λένε ότι η έκταση είναι μικρότερη από το μισό που αναφέρουν οι Ουκρανοί.

Πούτιν: Ο εχθρός ανοίγει πυρ αδιακρίτως

Ο Πούτιν υποστήριξε χθες, Δευτέρα, πως η επιδρομή της Ουκρανίας -η μεγαλύτερη αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε το 2022 την εισβολή στην Ουκρανία- έχει στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου πριν από ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στα πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα σχόλιά του σχετικά με τις επιθέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο, «με τη βοήθεια των δυτικών αφεντικών του», προσπαθεί να επιβραδύνει την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε τι είδους διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν με έναν εχθρό, τον οποίο κατηγόρησε ότι ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον Ρώσων αμάχων και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Σε κατάσταση συναγερμού το πρωί η Ουκρανία

Χθες, Δευτέρα, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκιι δήλωσε στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται μέσα στο ρωσικό έδαφος.

«Συνεχίζουμε να διεξάγουμε επιθετική επιχείρηση στην περιφέρεια του Κουρσκ. Αυτή τη στιγμή, ελέγχουμε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από τον λογαριασμό του Ζελένσκι στο Telegram.

Ο ασκών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε πως η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην περιφέρεια αυτή και πως η επιδρομή διεξάγεται σε βάθος περίπου 12 χιλιομέτρων και σε πλάτος 40 χιλιομέτρων.

Στην περιφέρεια του Κουρσκ, 121.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί και άλλοι 59.000 απομακρύνονται, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, η οποία συνορεύει με του Κουρσκ, 11.000 άμαχοι έχουν επίσης απομακρυνθεί, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ προσπαθούν να περικυκλώσουν τη Σούντζα, από όπου ρωσικό φυσικό αέριο ρέει προς την Ουκρανία, ενώ μεγάλες μάχες διεξάγονται κοντά στο Κορένεβο, σε απόσταση περίπου 22 χιλιομέτρων από τα σύνορα, και στη Μαρτίνοφκα, σύμφωνα με στρατιωτικούς μπλόγκερ.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 38 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Ουκρανίας. Ολόκληρη η χώρα βρέθηκε για λίγο σήμερα το πρωί σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές, όμως έκτοτε οι συναγερμοί έχουν αρθεί.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT