Στο Κουρσκ μεταφέρθηκαν μονάδες στρατού της Ρωσίας

Στο Κουρσκ μεταφέρθηκαν μονάδες στρατού της Ρωσίας

Αναχαίτισαν την ουκρανική εισβολή

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες πως κατάφερε να ανακόψει την πορεία των ουκρανικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στη χώρα τις προηγούμενες ημέρες προκαλώντας αναταραχή στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη μεγαλύτερη εισβολή που έχουν πραγματοποιήσει οι Ουκρανοί σε ανεξάρτητο ρωσικό έδαφος από την αρχή του πολέμου.

«Τα χτυπήματά μας απέτρεψαν τις προσπάθειες του εχθρού να κινηθεί χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα βαθιά μέσα στη ρωσική περιφέρεια σε κατοικημένες περιοχές όπως το Ομπσκι Κολοντέζ, το Σναγκόστ, το Καουτσούκ και το Αλεξέφσκι», δήλωσε λίγο αργότερα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να θέσουν το Κουρσκ υπό τον έλεγχό τους και πως η επιχείρηση έχει ως μοναδικό στόχο να δημιουργήσει προβλήματα οικονομικής και στρατηγικής φύσεως στον ρωσικό στρατό, εμποδίζοντάς τον να στείλει κι άλλους στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία. «Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν θέλει τις περιουσίες των ανθρώπων. Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει τα εδάφη του Κουρσκ, θέλουμε όμως να προστατέψουμε τις ζωές και τον λαό μας», δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κίεβο δήλωσε ότι η επιχείρηση στη ρωσική επικράτεια δεν είχε στόχο την κατάληψη εδαφών, αλλά την προστασία του λαού της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ισχυρίζεται πως αυτή τη στιγμή έχει υπό τον έλεγχό του 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτή την περιοχή ως βάση από την οποία πραγματοποίησε περισσότερα από 2.000 χτυπήματα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση Politico ανέφερε χθες πως η Μόσχα αναγκάστηκε να μεταφέρει μερικές μονάδες της που πολεμούν στη νότια Ουκρανία προκειμένου να υπερασπιστούν το Κουρσκ. Με την εξέλιξη αυτή είναι δεδομένο πως αλλάζουν οι ισορροπίες του πολέμου. Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Ρωσίας στο Κουρσκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους 28 οικισμούς σε βάθος περίπου 12 χλμ. και πλάτος 40 χλμ. Αν και λιγότερο από το ήμισυ της εκτίμησης της Ουκρανίας για τα εδαφικά κέρδη της, η ρωσική εκτίμηση (400 τετραγωνικά χιλιόμετρα) δεν παύει να αποτελεί μια εντυπωσιακή δημόσια παραδοχή η οποία συνέβη για πρώτη φορά εδώ και 29 μήνες, αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στον μικρότερο γείτονά της.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες πως περιορίζει τη μετακίνηση των πολιτών εντός μιας ζώνης 20 χιλιομέτρων από τη βορειοανατολική συνοριακή περιοχή. Στην ανακοίνωσή του επικαλείται την «αυξανόμενη ένταση των εχθροπραξιών» και την ενεργοποίηση ρωσικών ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης, προσθέτοντας ότι το μέτρο ήταν προσωρινό και ότι οι κάτοικοι μπορούσαν ακόμη να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους επιδεικνύοντας αποδεικτικό εγγραφής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να δώσει στην Ουκρανία μια «σοβαρή απάντηση» και κατηγόρησε τους «δυτικούς αφέντες» του Κιέβου ότι δίνουν βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις.

Γκρίνια από το Κρεμλίνο στη Μολδαβία

Αργά χθες το απόγευμα, το Κρεμλίνο εγκάλεσε έναν υψηλόβαθμο Μολδαβό διπλωμάτη για να του εκφράσει τις «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με δημοσιεύσεις μέσων ενημέρωσης της χώρας του που υποστηρίζουν ότι η Μολδαβία σκοπεύει να παραχωρήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στους Ουκρανούς. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως θέλει να γνωρίζει εάν το Κισινάου προτίθεται να διαθέσει τις αεροπορικές βάσεις του για να διευκολύνει ουκρανικά χτυπήματα εντός της Ρωσίας. Ο Μολδαβός υπουργός Εξωτερικών πήρε θέση στο ζήτημα, ανακοινώνοντας ότι η Μολδαβία «δεν σκοπεύει να διαθέσει τις βάσεις της για επιθέσεις στη Ρωσία», ενώ σχολίασε ότι οι Ρώσοι «θα ήταν καλύτερο να ενημερώνονται από τις επίσημες κυβερνητικές πηγές». Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας της Λετονίας ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την κατασκευή 500 drones με σκοπό την άμεση αποστολή τους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αντρις Σπραντς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς σε πολλές διαφορετικές πολεμικές επιχειρήσεις. «Το επόμενο πακέτο είναι έτοιμο!», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ. Οι δύο χώρες έχουν συνάψει μεταξύ τους μια «συμμαχία των drones», κόστους περίπου 4 εκατ. ευρώ. Η μικρή χώρα της Βαλτικής Θάλασσας αναμένεται να στείλει στην Ουκρανία συνολικά 2.500 drones.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT