Γάζα: Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία θα διεξαχθούν στην Ντόχα

Γάζα: Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία θα διεξαχθούν στην Ντόχα

Τρεις διαφορετικές πηγές επιβεβαιώνουν την έναρξη συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Τους επικεφαλής των Μοσάντ και Σιν-Μπετ στέλνει το Ισραήλ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, αύριο Πέμπτη 15 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης. Οι τρεις χώρες-διαμεσολαβητές, Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ έχουν καλέσει το Ισραήλ και τη Χαμάς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και να παρασχεθεί ανεμπόδιστα ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της Γάζας.

Ωστόσο, η συμμετοχή της Χαμάς θεωρείται αβέβαιη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη διεξαγωγή των συνομιλιών για εκεχειρία, παρουσία του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, έχει επιβεβαιώσει πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση, αλλά και πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων και μια ακόμη πηγή. Επειτα από σχετικές αναφορές και από την Τεχεράνη, μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτρέψει και τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς, και κατά συνέπεια την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Μοσάντ και Σιν Μπετ επικεφαλής της ισραηλινής αποστολής

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 News ανέφερε ότι στις συνομιλίες, με απόφαση του πρωθυπουργού του Ισράηλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα ηγούνται της αποστολής ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, και ο στρατιωτικός απεσταλμένος υποστράτηγος Νίτζαν Αλον.

Από την πλευρά της Χαμάς, δεν υπάρχει πληροφόρηση.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υποστήριξε ότι στις συνομιλίες θα πρέπει να μετέχει και η Ρωσία, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να αποκλείσουν τη Μόσχα από τη διαδικασία.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ευρισκόμενος στη Μόσχα, ο Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η Ρωσία «ανέκαθεν αναζητούσε και αναζητά τρόπους για να επιλύσει το ζήτημα ειρηνικά. Η Αμερική πάντα ήθελε να αποκλείσει τη Ρωσία από αυτή τη διαδικασία». 

«Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό της Ρωσίας από οποιοδήποτε σχήμα για μια λύση στη Μέση Ανατολή, επειδή έχει μια πραγματικά δίκαιη θέση για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, με βάση το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT