Χαμάς: Δεν πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστοι μεσολαβητές για εκεχειρία στη Γάζα

Χαμάς: Δεν πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστοι μεσολαβητές για εκεχειρία στη Γάζα

Ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, είπε ότι η Χαμάς θα συμμετάσχει σε συνομιλίες μόνο αν επικεντρωθούν στην πρόταση Μπάιντεν. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν το Ισραήλ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς έχει χάσει την πίστη της στην ικανότητα των ΗΠΑ να ενεργούν ως αξιόπιστοι μεσολαβητές στις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης και μέλος του Πολιτικού της Γραφείου.

Η συνέντευξη δόθηκε ώρες πριν ανακοινωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στην Ντόχα του Κατάρ, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις στο Ιράν να μην προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Και ενώ το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στην Ντόχα θα στείλει τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της (Μοσάντ και Σιν-Μπετ), η Χαμάς ακόμη δεν έχει απαντήσει αν θα πάει ή όχι.

Ο Οσάμα Χαμντάν δήλωσε στο Associated Press η Χαμάς θα συμμετάσχει μόνο εάν οι συνομιλίες επικεντρωθούν στην εφαρμογή της πρότασης που αναλύθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάιο και εγκρίθηκε διεθνώς. Πρόκειται για πρόταση που οι ΗΠΑ παρουσίασαν ως ισραηλινή. Η Χαμάς είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν, αλλά το Ισραήλ υποστήριξε ότι η ομιλία του Μπάιντεν δεν ήταν απολύτως συνεπής με την ίδια την πρόταση. Στη συνέχεια και οι δύο πλευρές πρότειναν αλλαγές στο σχέδιο της συμφωνία, με αποτέλεσμα η καθεμία να κατηγορήσει την άλλη για παρεμπόδιση της διαπραγμάτευσης.

Η Χαμάς έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία σε δύο στρατηγικές περιοχές της Γάζας μετά από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.

«Έχουμε ενημερώσει τους διαμεσολαβητές ότι… κάθε συνάντηση θα πρέπει να βασίζεται στη συζήτηση για τους μηχανισμούς εφαρμογής και στον καθορισμό προθεσμιών παρά στη διαπραγμάτευση κάτι καινούργιο», είπε ο Οσάμα Χαμντάν. «Διαφορετικά, η Χαμάς δεν βρίσκει κανένα λόγο να συμμετάσχει».

Ο αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν έρχεται καλή τη πίστει στις διαπραγματεύσεις και πως η οργάνωση δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορούν ή θα ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να υπογράψει μια συμφωνία, σημειώνοντας ότι στις συνομιλίες το Ισραήλ «είτε έστελνε αντιπροσωπεία χωρίς δικαίωμα ψήφου, είτε άλλαζε αντιπροσωπείες από τον ένα γύρο στον άλλο, οπότε θα ξεκινούσαμε ξανά, είτε επέβαλε νέους όρους».

Επίσης, είπε ότι πολλές φορές η Χαμάς αποδέχτηκε εν όλω ή εν μέρει μια πρόταση των μεσολαβητών, με το Ισραήλ να την απορρίπτει χωρίς καν να την εξετάσει και στη συνέχεια πραγματοποιούσε νέες μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ανέφερε ως παράδειγμα μια περίπτωση, στην οποία, μία μέρα αφότου η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση στη Ράφα στη νότια Γάζα, με το επιχείρημα ότι η πρόταση απείχε πολύ από τις απαιτήσεις του.

Ο Οσάμα Χαμντάν είπε ότι τότε ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, είπε στη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε στη συμφωνία. Αλλά, πρόσθεσε, «οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να πείσουν τους Ισραηλινούς. Νομίζω ότι δεν πίεσαν τους Ισραηλινούς».

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT