Ντόχα: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Ντόχα: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Ενας νέος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι σε εξέλιξη στην Ντόχα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν στη Ντόχα οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα καθώς και για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος με πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αναμένεται να συμμετάσχει στον νέο γύρο συνομιλιών, μαζί με τους εταίρους του από ΗΠΑ και Αίγυπτο, καθώς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Οι συνομιλίες, μια προσπάθεια να τερματιστούν οι μάχες που μαίνονται επί 10 μήνες στον παλαιστινιακό θύλακα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους 115 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι, επαναλαμβάνονται, καθώς το Ιράν εμφανιζόταν έτοιμο να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Με πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να έχουν αποσταλεί στην περιοχή για να υπερασπιστούν το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μπορεί να εκτονώσει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Αξιωματούχοι της Χαμάς, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για κωλυσιεργία, δε συμμετέχουν στις συνομιλίες. Ωστόσο, οι διαμεσολαβητές σχεδίαζαν να διαβουλευτούν με τη διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς που εδρεύει στη Ντόχα μετά τη συνάντηση, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος.

Ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ περιλαμβάνει τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Νταβίντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Ρόνεν Μπαρ, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας την Τετάρτη.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ εκπροσωπούν την Ουάσιγκτον στις συνομιλίες, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ενώ ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ βρίσκεται επίσης στη Ντόχα.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, αλλά κατά την προετοιμασία της τρέχουσας συνάντησης, καμία πλευρά δεν φάνηκε να αποκλείει μια συμφωνία.

«Σημαντικά περιθώρια»

Πηγή από την ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε «σημαντικά περιθώρια» για ορισμένες από τις ουσιαστικές διαφορές, μεταξύ των δύο πλευρών. Περιλαμβάνουν την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα, τη σειρά απελευθέρωσης ομήρων και τους περιορισμούς στην πρόσβαση στη βόρεια Γάζα.

Κατά την προετοιμασία των συνομιλιών της Πέμπτης, η Χαμάς, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε αμερικανική ή ισραηλινή παρέμβαση στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε στους διαμεσολαβητές ότι εάν το Ισραήλ υποβάλει μια «σοβαρή» πρόταση που να συνάδει με τις προηγούμενες προτάσεις της Χαμάς, η ομάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι η οργάνωση είναι προσηλωμένη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και προέτρεψε τους διαμεσολαβητές να εξασφαλίσουν τη δέσμευση του Ισραήλ σε μια πρόταση στην οποία η Χαμάς συμφώνησε στις αρχές Ιουλίου, η οποία, όπως είπε, θα τερμάτιζε τον πόλεμο και απαιτούσε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Συνεχίζονται οι μάχες

Ακόμη και την ώρα που οι διαπραγματευτές έφταναν στο Κατάρ, οι μάχες συνεχίζονταν στη Γάζα, με τα ισραηλινά στρατεύματα να πλήττουν στόχους σε Ράφα και Χαν Γιουνίς. Κατά τα λοιπά, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιους, την ώρα που 92.401 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Σαράντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 107 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, πρόσθεσε το υπουργείο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT