Ευλογιά των πιθήκων: Στη Σουηδία το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής

Ευλογιά των πιθήκων: Στη Σουηδία το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής

«Το απόγευμα επιβεβαιώσαμε στη χώρα κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού mpox, που ονομάζεται Clade I», δήλωσε ο υπουργός Υγείας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα mpox (που παλιότερα αποκαλείτο ευλογιά των πιθήκων), μιας ιογενούς λοίμωξης που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής.

«Το απόγευμα επιβεβαιώσαμε στη χώρα κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού mpox, που ονομάζεται Clade I», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευλογιά των πιθήκων. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει μια επιδημία mpox ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το είχε κάνει ξανά τον Ιούλιο του 2022. Εκείνη η επιδημία επηρέασε σχεδόν 100.000 ανθρώπους, κυρίως άνδρες, σε 116 χώρες σκοτώνοντας περίπου 200 ανθρώπους.

Η απειλή αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη και, πιθανόν, πιο θανατηφόρα. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, μόνο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει καταγράψει περισσότερα από 14.000 κρούσματα mpox και 524 θανάτους. Στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο περιλαμβάνονται οι γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 15 ετών.

«Η ανίχνευση και η ταχεία εξάπλωση ενός νέου στελέχους mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η ανίχνευση σε γειτονικές χώρες που δεν είχαν προηγουμένως αναφέρει κρούσματα mpox και η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης εντός και εκτός της Αφρικής είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ευλογιά τύπου mpox είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό mpox, ο οποίος είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με ηπιότερα συμπτώματα.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά του πάσχοντος, μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων έπειτα από παρατεταμένη στενή επαφή.

Eμβολιασμοί σε «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν»

Στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν» έχει ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων, με στόχο την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως:

  • Ανδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν
    σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες καθώς και τρανς μη δυαδικά άτομα, ιδιαίτερα αν έχουν ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων ή έχουν νοσήσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
  • Ατομα που έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εντός 4 έως 14 ημερών μετά την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Ατομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις παραπάνω κατηγορίες.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στην Αττική στα ακόλουθα εμβολιαστικά κέντρα:

  • Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159
  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο: ΑΤΤΙΚΟN
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5831656

Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι κατά την προσέλευσή τους για εμβολιασμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT