Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι συνομιλίες στην Ντόχα με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή για δεύτερη ημέρα.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του εμιράτου διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται για να σιγήσουν τα όπλα, να επιστρέψουν οι όμηροι και να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση για τον πληθυσμό χαρακτηρίζεται καταστροφική από τον ΟΗΕ.
Η Χαμάς ζητά «πλήρη» αποχώρηση του Ισραήλ
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, επαναβεβαίωσε πάντως χθες τη θέση του κατά την οποία ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στον θύλακο πρέπει να συνοδευτεί από την «πλήρη» αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στην Ντόχα, όπου διεξάγονται έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ από χθες.
Διαδήλωση με σύνθημα «Μην γυρίσετε χωρίς συμφωνία» στο Τελ Αβίβ
Στο Τελ Αβίβ από την άλλη, εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν χθες Πέμπτη το βράδυ.
Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης φώναζαν συνθήματα όπως «μην γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία», ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.
Αιματηρή εφόρμηση εποίκων στη Δυτική Οχθη
Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, «καταδίκασε σθεναρά» το βράδυ χθες Πέμπτη έφοδο εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε βαριά ακόμη ένας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ».
«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος αυτής που ονομάζεται σήμερα Δυτική Οχθη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η επίθεση, στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, πεσόντα «από τις σφαίρες εποίκων». Ακόμη ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.
«Οπλισμένοι έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό Τζιτ, πυρπολώντας αυτοκίνητα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι περί τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) «δεκάδες ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι, μπήκαν στο (…) Τζιτ, πυρπόλησαν οχήματα κι υποδομές και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ».
Στρατιωτικοί και μέλη της συνοριοφυλακής που μετέβησαν «απομάκρυναν τους Ισραηλινούς πολίτες» από το χωριό, συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «ισραηλινός πολίτης που ενέχεται στις βίαιες ταραχές προσήχθη και μετήχθη στην ισραηλινή αστυνομία για ανάκριση».
«Πρόκειται για μειονότητα ακραίων, που ζημιώνει τον νομοταγή πληθυσμό των εποίκων, τον εποικισμό στο σύνολό του και (την υπόληψη) του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα ευαίσθητης και δύσκολης περιόδου», έκρινε ο πρόεδρος Χέρτσογκ.
«Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης πρέπει να δράσουν αμέσως εναντίον αυτού του σοβαρού φαινομένου και να οδηγήσουν τους παραβάτες του νόμου ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι στην πράξη διακοσμητικός στο Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «παίρνει σοβαρά τις ταραχές που έλαβαν χώρα απόψε στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διαβεβαίωσαν πως «οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο ηγέτης του Λικούντ, της παράταξης της ισραηλινής δεξιάς, κυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2022 με την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς, τα οποία απαιτούν όχι μόνο επέκταση του εποικισμού της Δυτικής Οχθης, αλλά την προσάρτηση του συνόλου της παλαιστινιακής περιοχής υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.
«Οι ταραχοποιοί (…) δεν έχουν καμιά σχέση με τον εποικισμό και τους εποίκους», διαβεβαίωσε μέσω X ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, μέγας αρχιτέκτονας της επέκτασης του εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Οχθη από τον Δεκέμβριο του 2022, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είναι εγκληματίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές (…) με όλο το βάρος του νόμου», πρόσθεσε.
Συχνές καταγγελίες
Το εγχείρημα του εποικισμού της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ καταγγέλλεται συχνά, ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από τον ΟΗΕ, που κατατάσσει τους οικισμούς στα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στη Δυτική Οχθη.
Τουλάχιστον 633 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ή από εποίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα παλαιστινιακά δεδομένα· και τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, έχουν επίσης σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή επιχειρήσεις του στρατού στην αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις «απαράδεκτες» επιθέσεις
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εβραίων εποίκων.
«Οι επιθέσεις βίαιων εποίκων εναντίον παλαιστινίων πολιτών στη Δυτική Οχθη είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», τόνισε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, καλώντας τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να «προστατεύονται όλες οι κοινότητες».
Κίνδυνος κλιμάκωσης
Ως προς τις συνομιλίες στην Ντόχα, βασίζονται στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Ο Νετανιάχου δηλώνει σχεδόν καθημερινά πως θα συνεχίζει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, παρότι η Τεχεράνη έχει δηλώσει πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.
Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και εκείνη, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ