Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαίρεσε το τελευταίο έργο του Banksy – Ομως, γιατί;

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαίρεσε το τελευταίο έργο του Banksy – Ομως, γιατί;

Το γκράφιτι του street artist, του οποίου τα έργα έχουν διαχρονικά πολιτικό πρόσημο, προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις σε όλες τις ηλικίες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτυπωμένο πάνω σε τοίχο του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου, το νέο έργο του διάσημου, πλην αθέατου, Banksy έδειχνε ένα γορίλα να σηκώνει το «μεταλλικό» παραπέτασμα απελευθερώνοντας πτηνά και ένα θαλάσσιο λέοντα. 

Το ένατο και τελευταίο έργο του με θέμα τα ζώα στο Λονδίνο, ωστόσο, δεν έμελλε να μακροημερεύσει σε δημόσια θέα: Αφαιρέθηκε ώστε να «προστατευθεί», σύμφωνα με τους υπευθύνους του κήπου, σε μία προσπάθεια αποτροπής του συνωστισμού, καθώς οι θαυμαστές του ανώνυμου καλλιτέχνη συνέρρευσαν μαζικά στην είσοδο του πάρκου μετά τα αποκαλυπτήρια, την Τρίτη.

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαίρεσε το τελευταίο έργο του Banksy – Ομως, γιατί;-1
Φωτ.: REUTERS/Hollie Adams

Τη θέση του πήρε ένα αντίγραφό του και μια πινακίδα που ενημέρωνε πως «ο Μπάνκσι ήταν εδώ» (Banksy woz ere). 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη χαρά που έχει ήδη δώσει αυτό το έργο τέχνης σε τόσο πολλούς, αλλά κυρίως είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στον Banksy, που έβαλε την άγρια φύση στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος», δήλωσε η Kάθριν Ινγκλαντ, επικεφαλής λειτουργίας του ζωολογικού κήπου. «Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή στην ιστορία μας, την οποία επιθυμούμε να διαφυλάξουμε κατάλληλα».

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαίρεσε το τελευταίο έργο του Banksy – Ομως, γιατί;-2
Φωτ.: REUTERS/Hollie Adams

Πρόκειται για το ένατο και τελευταίο έργο του καλλιτέχνη με θέμα τα ζώα που εμφανίστηκε σε εννέα συνεχόμενες ημέρες στο Λονδίνο, και το πιο πρόσφατο που εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα.

Τα πρόσφατα έργα του Banksy είχαν πρωταγωνιστές μια κατσίκα, ελέφαντες, πιθήκους, ένα λύκο, πελεκάνους, μια γάτα, πιράνχας και ένα ρινόκερο.

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαίρεσε το τελευταίο έργο του Banksy – Ομως, γιατί;-3
Φωτ.: REUTERS/Hollie Adams

Το γκράφιτι του street artist, του οποίου τα έργα έχουν διαχρονικά πολιτικό πρόσημο, προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις σε όλες τις ηλικίες, μεταξύ άλλων για τον αμφιλεγόμενο ρόλο των ζωολογικών κήπων στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και τη συμβολή τους στην προστασία ευάλωτων ειδών.

Πηγή: AP, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT