Διαμαρτυρία Ρωσίας κατά Γερμανίας για τη δολιοφθορά στον Nord Stream

Διαμαρτυρία Ρωσίας κατά Γερμανίας για τη δολιοφθορά στον Nord Stream

Η Μόσχα εκτιμά πως η γερμανική έρευνα θα κλείσει χωρίς να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, ανέφερε στο RIA ο Όλεγκ Τιάπκιν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαρτυρία πραγματοποίησε η Ρωσία προς τη Γερμανία για την έρευνα που διεξάγει σχετικά με τις εκρήξεις του 2022 που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως Γερμανοί εισαγγελείς ταυτοποίησαν έναν Ουκρανό εκπαιδευτή δυτών ως τον κύριο ύποπτο στην επίθεση δολιοφθοράς του Nord Stream και εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του στην Πολωνία.

Η Πολωνία παρέλαβε το ένταλμα όμως ο ύποπτος έχει φύγει από τη χώρα καθώς η Γερμανία δεν είχε συμπεριλάβει το όνομά του σε μια βάση δεδομένων των καταζητούμενων προσώπων, δήλωσαν στο Reuters Πολωνοί εισαγγελείς.

Η Μόσχα εκτιμά πως η γερμανική έρευνα θα κλείσει χωρίς να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, ανέφερε στο RIA ο Όλεγκ Τιάπκιν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Έχουμε θέσει το ζήτημα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Γερμανίας και άλλων επηρεαζόμενων χωρών στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών συμβάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε ο Τιάπκιν.

«Έχουμε διατυπώσει επισήμως αντίστοιχες αξιώσεις για το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο, μεταξύ άλλων και προς το Βερολίνο», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Προσώρας δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα του πρακτορείου RIA ούτε η γενική εισαγγελία ούτε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Χθες, συνεργάτης του Πολωνού προέδρου απέρριψε ως αβάσιμους τους υπαινιγμούς πως οι ουκρανικές αρχές με την υποστήριξη της Πολωνίας ήταν πίσω από τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης δολιοφθοράς, όπως είχε ισχυριστεί προ ημερών ο πρώην επικεφαλής γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Όγκουστ Χάνινγκ.

«Πρόκειται για εντελώς αβάσιμους υπαινιγμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίεσκο Πάβλακ, επικεφαλής της υπηρεσίας διεθνούς πολιτικής στο γραφείο του προέδρου Αντρέι Ντούντα. 

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT