Ζελένσκι: Πετυχαίνουμε τους στόχους μας στο Κουρσκ

Ζελένσκι: Πετυχαίνουμε τους στόχους μας στο Κουρσκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας στο Κουρσκ της Ρωσίας», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε από την ηγεσία του στρατού.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι «τα στρατεύματά μας κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ωστόσο, όσον αφορά τις προμήθειες από τους συνεργάτες μας, χρειαζόμαστε να επιταχύνουμε τα πράγματα. Δεν υπάρχουν διακοπές στον πόλεμο. Χρειαζόμαστε αποφάσεις – χρειαζόμαστε έγκαιρη υλικοτεχνική υποστήριξη για τα πακέτα βοήθειας που μας έχουν υποσχεθεί. Απευθύνομαι συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία. Επιπλέον, έρχονται σημαντικές εβδομάδες διπλωματικών διεργασιών, με τη συμμετοχή διαφόρων εταίρων. Ευρώπη, Αμερική, παγκόσμιος Νότος. Εχουμε ήδη διευρύνει και θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τον κύκλο εκείνων που υποστηρίζουν ένα δίκαιο τέλος αυτού του πολέμου. Είναι ζωτικής σημασίας η Ουκρανία να μπει αυτό το φθινόπωρο ακόμα πιο δυνατή από πριν».

Ο ίδιος, το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ότι η στρατιωτική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων από τη Μόσχα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει με σαφήνεια τον στόχο της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου. Προηγουμένως, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αποσκοπούσε στην προστασία των κοινοτήτων του Σούμι από τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα χθες, Κυριακή, ο Ζελένσκι είπε: «Είναι πλέον πρωταρχικό μας καθήκον, στις αμυντικές επιχειρήσεις συνολικά, να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό πολεμικό δυναμικό και να διεξαγάγουμε τις μέγιστες δυνατές αντεπιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στο έδαφος του επιτιθέμενου με την επιχείρησή μας στην περιοχή του Κουρσκ».

Ρωσία: Δεν αλλάζει η πρότασή μας

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία προς το παρόν, δεδομένης της επίθεσης του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αποσύρει τις προηγούμενες ειρηνευτικές προτάσεις της.

Ο Ουσακόφ έκανε τα σχόλια αυτά σε μια δήλωση με βίντεο που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο SHOT. «Σε αυτό το στάδιο, δεδομένου αυτού του εγχειρήματος (του Κουρσκ), δεν θα μιλήσουμε», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες που υπέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Ιούνιο έχουν πλέον φύγει από το τραπέζι, απάντησε αρνητικά. «Οχι, δεν έχουν ακυρωθεί (οι προτάσεις). Αλλά σε αυτό το σημείο, φυσικά, θα ήταν εντελώς ακατάλληλο να μπούμε σε οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης», τόνισε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT