Ωρα αποφάσεων για τον Μακρόν

Εξι εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές που προκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία συνεχίζει να μην έχει κυβέρνηση που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου

ωρα-αποφάσεων-για-τον-μακρόν-563180017

Εξι εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές που προκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία συνεχίζει να μην έχει κυβέρνηση που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου. Η άτυπη πολιτική εκεχειρία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων βοήθησε τον Γάλλο πρόεδρο να κερδίσει χρόνο, αλλά η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων πλησιάζει καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ στερείται λαϊκής νομιμοποίησης για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Τα πρώτα ραντεβού έχουν κλείσει για αύριο, Τετάρτη. Ο αρχηγός του κράτους θα δει διαδοχικά τους αρχηγούς κομμάτων και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (σε Βουλή και Γερουσία) όλων των πολιτικών οικογενειών, σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση κυβερνώσας πλειοψηφίας. Οπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, η πρώτη συνάντηση του Μακρόν θα είναι με τους εκπροσώπους του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), δηλαδή του αριστερού συνασπισμού της Ανυπότακτης Γαλλίας, των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών και των Πρασίνων, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Ιουνίου. Στην αντιπροσωπεία του NFP θα συμμετέχει και η 37χρονη οικονομολόγος Λουσί Καστέ, η οποία προτείνεται ως κοινή υποψήφια της Αριστεράς για την πρωθυπουργία.

Μετά την άτυπη ολυμπιακή εκεχειρία στα πολιτικά, ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του κράτους δεν εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Καστέ, καθώς πασχίζει να αποκλείσει την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικίνδυνου αντιπάλου του στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, από τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, κρίνοντας υπερβολικά ριζοσπαστικές τις θέσεις της. Στρατηγική του φαίνεται να είναι η διάσπαση του NFP και ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερου φάσματος με κεντρώα χαρακτηριστικά. Ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου τον εμφανίζουν να εξετάζει το ενδεχόμενο ανάθεσης της εντολής είτε στον πρώην πρωθυπουργό (επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ) Μπερνάρ Καζνέβ είτε στον σοσιαλιστή δήμαρχο του Σεντ Ουέν, Καρίμ Μπουαμπράν.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα, η ηγεσία της Ανυπότακτης Γαλλίας (που αντιπροσωπεύει την ισχυρότερη, σήμερα, δύναμη του NFP) προχώρησε σε μια θεαματική κίνηση, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όσο κι αν σε πρώτο χρόνο επισκιάστηκε από τον θάνατο του Αλέν Ντελόν. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο συντονιστής του κόμματος Μανουέλ Μπομπάρ και η κοινοβουλευτική του εκπρόσωπος στην Εθνοσυνέλευση, Ματίλντ Πανό, δημοσίευσαν κοινή επιστολή με την οποία ζητούν από τον Μακρόν να δώσει αμέσως εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Καστέ, κατηγορώντας τον για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και απειλώντας ότι θα θέσουν ζήτημα καθαίρεσής του. Η πρόταση της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχει πιθανότητες να δρομολογηθεί, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων σε Βουλή και Γερουσία. Εξάλλου, αρκετά στελέχη των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών και των Πρασίνων έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από την πρωτοβουλία του Μελανσόν και των συντρόφων του, θεωρώντας ότι δεν διευκολύνει, αντιθέτως δυσκολεύει την υποψηφιότητα της Καστέ.

Πηγή: LE MONDE, LE FIGARO

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT