Μαρτυρίες από τη Ράφα: «Παγιδευμένα με εκρηκτικά σχεδόν όλα τα σπίτια»

Μαρτυρίες από τη Ράφα: «Παγιδευμένα με εκρηκτικά σχεδόν όλα τα σπίτια»

Ο ανταποκριτής του βρετανικού Spectator μεταφέρει εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής από το μέτωπο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας «απλώνονται τούνελ συνολικού μήκους 500 χιλιομέτρων», γράφει ο Αντριου Φοξ στο βρετανικό περιοδικό Spectator.

Μόνο στην περιοχή της Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έχουν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μέχρι στιγμής εντοπίσει 21 υπόγειες εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων και περί τις 200 ​​εισόδους που οδηγούν σε σήραγγες. Για να φτάσει ωστόσο κανείς σε αυτές τις εισόδους, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τεμένη, σχολεία, οικίες και διαμερίσματα αμάχων κ.ά.

Προκειμένου να καταστραφεί αυτό το δίκτυο των τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς, θα πρέπει όμως να υποστούν ζημιές και όλα εκείνα τα κτίρια κάτω από τα οποία απλώνονται αυτές οι σήραγγες και με τα οποία αυτές συνδέονται, όπως σημειώνει ο Αντριου Φοξ ο οποίος βρίσκεται στη Ράφα ακολουθώντας τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Φοξ από το μέτωπο, σχεδόν κάθε σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά ενώ πολλά εξ αυτών παρακολουθούνται από τη Χαμάς και με κάμερες.

Προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες, οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους μπαίνουν στις οικίες στις οποίες κάνουν έλεγχο αρχικά με drones και έπειτα με σκυλιά. Εάν θεωρήσουν ότι το πεδίο είναι καθαρό, εν συνεχεία στέλνουν εκεί ολιγομελείς ομάδες στρατιωτών. Εάν εντοπίσουν κάποιον ωστόσο εκρηκτικό μηχανισμό, τότε καταστρέφουν ολόκληρη την οικία.

«Αυτό εξηγεί τη ζημιά που έχει υποστεί η Ράφα», γράφει ο ανταποκριτής του Spectator. «Η Χαμάς έχει μετατρέψει ολόκληρο το μέρος σε μια γιγάντια παγίδα με εκρηκτικά και η μόνη ρεαλιστική επιλογή του ισραηλινού στρατού είναι να το καθαρίσει μέσα από εκρήξεις […] Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταστρέψει κτίρια στη Γάζα», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι είναι χιλιάδες οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί στο πλαίσιο χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας τους περασμένους μήνες.

Οσο για το τελικό μέγεθος της καταστροφής, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Αντριου Φοξ από το μέτωπο, στα μέρη της Ράφα τα οποία εκείνος είδε από κοντά δεν μπορεί πια να ζήσει κανείς…  

Με πληροφορίες από Spectator

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT