Στενεύουν τα περιθώρια εκεχειρίας στη Γάζα
στενεύουν-τα-περιθώρια-εκεχειρίας-στ-563181163

Στενεύουν τα περιθώρια εκεχειρίας στη Γάζα

Σε Αίγυπτο και Κατάρ ο Aντονι Μπλίνκεν, ενώ παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε κρίσιμα ζητήματα

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πίεση στη Χαμάς για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε χθες διαδοχικά την Αίγυπτο και το Κατάρ, τις δύο αραβικές χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προερχόταν από το Τελ Αβίβ, όπου τη Δευτέρα είχε τρίωρη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά το τέλος της οποίας δήλωσε πως το Ισραήλ αποδέχθηκε τη νέα συμβιβαστική πρόταση της Ουάσιγκτον και ότι ήταν πλέον η σειρά της Χαμάς να πράξει το ίδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε εξερχόμενος από το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο: «Το Ισραήλ λέει ότι μπορεί να δουλέψει με αυτή την (αμερικανική) πρόταση, είναι έτοιμοι (να την εφαρμόσουν). Αλλά έμαθα ότι η Χαμάς κάνει πίσω… Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε». Απαντώντας στις δηλώσεις Μπάιντεν, η Χαμάς έδωσε μια διαφορετική εικόνα των διαπραγματεύσεων: «Η πρόταση που πρόσφατα μας παρουσίασαν βρίσκεται σε αντίθεση με ό,τι συμφώνησαν όλες οι πλευρές στις 2 Ιουλίου. Πρόκειται για τη συναίνεση των ΗΠΑ στις νέες απαιτήσεις και στα εγκληματικά σχέδια του τρομοκράτη Νετανιάχου για τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Χθες το πρωί, ο Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι στη θερινή προεδρική κατοικία του Ελ Αλαμέιν. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος «υπογράμμισε με έμφαση ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος» στη Γάζα και συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Μπλίνκεν για τους κινδύνους να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή λόγω του φόβου αντιποίνων του Ιράν και της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ. Τόνισε επίσης ότι «η εκεχειρία στη Γάζα πρέπει να είναι η αρχή της ευρύτερης διεθνούς αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους και της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών».

Η Χαμάς δέχτηκε στις 2 Ιουλίου το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει ο Τζο Μπάιντεν και αργότερα υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο στη συνέχεια, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Associated Press, η κυβέρνηση Νετανιάχου προσέθεσε την αξίωση να διατηρήσει το Ισραήλ τον στρατιωτικό έλεγχο δύο στρατηγικής σημασίας διαδρόμων: του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής λωρίδας γης κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου – Γάζας, και του διαδρόμου του Νετζαρίμ, που κόβει στα δύο την παλαιστινιακή περιοχή, χωρίζοντάς τη σε βόρεια και νότια Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιμένει στον στρατιωτικό έλεγχο δύο στρατηγικής σημασίας διαδρόμων στη Λωρίδα.

Εκτός από τη Χαμάς, και η Αίγυπτος αντιτίθεται στον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας από το Ισραήλ, καθώς αυτό θα σήμαινε εγκατάσταση ισραηλινών στρατευμάτων σε εδάφη της. Αλλα ρεπορτάζ διεθνών Μέσων αναφέρουν ότι χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο εμπόλεμες πλευρές και αναφορικά με τον αριθμό και τις ταυτότητες των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, αν υπάρξει εκεχειρία, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. «Πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν απλώς να κερδίσουν χρόνο ώστε να επιτρέψουν τη συνέχιση της γενοκτονίας», δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.

Χθες ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του ανακάλυψαν τις σορούς έξι ομήρων σε υπόγεια τούνελ της Χαμάς, στην πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, που αντιπροσωπεύει τους συγγενείς όλων των Ισραηλινών που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να γίνει δυνατή η επιστροφή των επιζώντων στις οικίες τους. Υστερα από τη χθεσινή εξέλιξη εκτιμάται ότι 109 όμηροι συνεχίζουν να βρίσκονται στη Γάζα. Από αυτούς, το ένα τρίτο πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ η τύχη των υπολοίπων παραμένει αβέβαιη.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε και χθες τις επιχειρήσεις του στο νότιο και το κεντρικό τμήμα της Γάζας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης από βομβαρδισμούς. Στην Τεχεράνη, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι «η περίοδος της αναμονής για τα αντίποινα του Ιράν (στο Ισραήλ) μπορεί να είναι μακρά».

Πηγή: A.P., REUTERS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT