Ρωσία: Βλάβη σε Telegram και WhatsApp λόγω «κυβερνοεπίθεσης»

Ρωσία: Βλάβη σε Telegram και WhatsApp λόγω «κυβερνοεπίθεσης»

Η αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες Αρχή, Roskomnadzor, έκανε λόγο για «εκτεταμένη βλάβη στη λειτουργία των μέσων Telegram και WhatsApp», αποδίδοντας το περιστατικό σε «επίθεση DDoS»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκτεταμένη βλάβη» έπληξε για περίπου 60 λεπτά τις πλατφόρμες Telegram και WhatsApp στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες Αρχή, Roskomnadzor, αποδίδοντας το περιστατικό σε «κυβερνοεπίθεση».

Σύμφωνα με τη Roskomnadzor, «από τις 14.00, το Κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης του δημόσιου δικτύου επικοινωνιών κατέγραψε εκτεταμένη βλάβη στη λειτουργία των μέσων Telegram και WhatsApp». Λίγα λεπτά αργότερα, η Roskomnadzor ανακοίνωσε πως η βλάβη συνδέεται με «επίθεση DDoS κατά των ρωσικών παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών».

«Στις 15.00 η επίθεση είχε απωθηθεί και οι πλατφόρμες λειτουργούν κανονικά», ανακοίνωσε εν τέλει η Roskomnadzor, χωρίς να προσδιορίσει τον δράστη της κυβερνοεπίθεσης. Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο μεγάλης βλάβης σε Telegram και WhatsApp θεωρείται σπάνιο στη Ρωσία.

Νωρίτερα, ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι από τη βλάβη είχαν επηρεαστεί και άλλοι ιστότοποι, όπως Wikipedia, Skype και η πλατφόρμα Discord.

Από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο 2022, το Κρεμλίνο έχει αυξήσει δραστικά τον έλεγχο του ψηφιακού τομέα, που έχει πληγεί σοβαρά από τις δυτικές κυρώσεις.

Η Μόσχα έχει επίσης ενισχύσει τον έλεγχο στο διαδίκτυο, απαγορεύοντας τη λειτουργία πολλών ιστοσελίδων και δυτικών κοινωνικών μέσων (Facebook, Instagram, X). Η πρόσβαση σε αυτά παραμένει δυνατή από τη ρωσική επικράτεια μέσω VPN.

Το YouTube αντίθετα δεν έχει ποτέ αποκλεισθεί, ωστόσο, φήμες για απαγόρευση της λειτουργίας του κυκλοφορούν συστηματικά. Τον Μάρτιο του 2022, η Roskomnadzor κατηγόρησε το YouTube και την Google για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2022, το Κίεβο έχει καταστεί στόχος πολλαπλών κυβερνοεπιθέσεων. Οι ουκρανικές Αρχές καταγγέλλουν συχνά ότι έχουν αποδείξεις για εμπλοκή της Μόσχας, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT