Με το βλέμμα στην Κίνα το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ

Με το βλέμμα στην Κίνα το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ

Κρίσιμη μετατόπιση του πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ, ικανή να δημιουργήσει νέα γεωπολιτικά δεδομένα, διέταξε με απόλυτη μυστικότητα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αναδεικνύοντας την Κίνα ως πρώτη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της πυρηνικής αποτροπής της Ουάσιγκτον εξαιτίας της ραγδαίας ενίσχυσης των πυρηνικών ικανοτήτων του Πεκίνου

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κρίσιμη μετατόπιση του πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ, ικανή να δημιουργήσει νέα γεωπολιτικά δεδομένα, διέταξε με απόλυτη μυστικότητα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αναδεικνύοντας την Κίνα ως πρώτη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της πυρηνικής αποτροπής της Ουάσιγκτον εξαιτίας της ραγδαίας ενίσχυσης των πυρηνικών ικανοτήτων του Πεκίνου. Την Τρίτη ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε το άκρως απόρρητο έγγραφο, σύμφωνα με αποκάλυψη των Times της Νέας Υόρκης, το οποίο τροποποιεί τη στρατηγική πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά η έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, σηματοδοτώντας νέο στάδιο στην αντιπαλότητα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Το Πεντάγωνο φέρεται να έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση του κινεζικού πυρηνικού –αλλά και συμβατικού– οπλοστασίου, για να προβεί στην πρόβλεψη ότι δέκα χρόνια από σήμερα το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα είναι ισάξιο του αμερικανικού σε μέγεθος και ποικιλία. Η πραγματικότητα αυτή έχει αναγκάσει τους Αμερικανούς επιτελείς του Πενταγώνου σε ριζική αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος της χώρας, σε μια προσπάθεια να προσαρμοσθεί στα νέα στρατηγικά δεδομένα.

Η ανανεωμένη στρατηγική, που έλαβε την κωδική ονομασία «Κατευθυντήριες Γραμμές Πυρηνικής Αποτροπής», εγκρίθηκε σιωπηρά από τον Λευκό Οίκο, χωρίς δημόσια ανακοίνωση. Το σχετικό έγγραφο, που ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, θεωρείται άκρως απόρρητο και διπλωματικά ευαίσθητο, ενώ στα χέρια ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων κυκλοφορούν μόλις δύο έως τρία αντίγραφα. Παρά την απόλυτη μυστικότητα που το περιβάλλει, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Κάβετ διευκρίνισε ότι το έγγραφο για το νέο πυρηνικό δόγμα δεν στρέφεται εναντίον κάποιου συγκεκριμένου κράτους ή απειλής, αποτελώντας οδηγό για τον ευρύ επαναπροσδιορισμό της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής.

Το σενάριο των αντιπάλων της Αμερικής, οι οποίοι συντονίζουν τις πυρηνικές απειλές τους, αντιμετωπίσθηκε ανέκαθεν με καχυποψία στις ΗΠΑ, συγκινώντας μόνο τους ρέκτες θεωριών συνωμοσίας. Η σύσφιγξη των αμυντικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αλλά και η παροχή συμβατικών οπλικών συστημάτων από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν στη Μόσχα έχουν αλλάξει τις γεωπολιτικές αντιλήψεις στην Ουάσιγκτον. Υπηρεσίες αντικατασκοπείας ερευνούν τώρα εάν η Ρωσία προσφέρει βοήθεια στα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα τη στήριξή τους σε άλλους τομείς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με αποκάλυψη των Times της Νέας Υόρκης, ενέκρινε την Τρίτη το έγγραφο, το οποίο τροποποιεί την αμερικανική στρατηγική πυρηνικής αποτροπής.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για οικειοθελή απόσυρση του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας μετά τις τρεις συνόδους κορυφής Κιμ – Τραμπ, συνέβη το αντίθετο. Η Πιονγιάνγκ ενίσχυσε τα πυρηνικά της, έχοντας αποκτήσει περισσότερα από 60 όπλα και εκφράζοντας την επιθυμία να κατασκευάσει περισσότερα. Αυτό το ενισχυόμενο οπλοστάσιο αποτελεί απειλή για τις αμερικανικές αντιπυραυλικές ικανότητες και θα μπορούσε να τεθεί στην υπηρεσία της Μόσχας ή του Πεκίνου.

Οι κινεζικές πυρηνικές φιλοδοξίες έχουν ανησυχήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες επισημαίνουν ότι η κινεζική πυρηνική δύναμη θα ενισχυθεί από 1.000 κεφαλές το 2030 σε 1.500 το 2035. Το Πεκίνο έχει επιδοθεί σε εκστρατεία κατασκευής υποδομών για την ανάπτυξη των νέων όπλων, έχοντας παραγγείλει την κατασκευή σειράς νέων αποθηκών σιλό για πυρηνικούς πυραύλους. Η Κίνα διέκοψε τις επαφές με την Ουάσιγκτον με στόχο τη βελτίωση των μέτρων φύλαξης και συνεννόησης για το πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να προειδοποιούν η μία την άλλη για επικείμενες πυραυλικές δοκιμές, ενώ σχέδια είχαν εκπονηθεί για μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας για την αποφυγή ατυχημάτων ή περιστατικών, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θερμοπυρηνική ανταλλαγή.

Σε συνάντηση που είχαν το περασμένο φθινόπωρο αξιωματούχοι των δύο χωρών πριν από τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Σι στην Καλιφόρνια, το κλίμα ήταν θερμό και η προοπτική συμφωνίας έμοιαζε εφικτή. Στις αρχές του καλοκαιριού, όμως, το Πεκίνο διεμήνυσε ότι οι διμερείς επαφές δεν θα συνεχίζονταν, επικαλούμενο τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν.

«Η κινεζική κυβέρνηση μας εμποδίζει να συζητήσουμε για τους κινδύνους της ενίσχυσης των πυρηνικών εξοπλισμών. Αντίθετα, το Πεκίνο μοιάζει να μιμείται την τακτική της Ρωσίας, απαιτώντας την επίλυση των διμερών μας διαφορών πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε συζήτηση για έλεγχο των εξοπλισμών», είπε η Μάλορι Στιούαρτ, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για θέματα πυρηνικής αποτροπής και σταθερότητας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT