Σικελία: Οι ιταλικές αρχές ταυτοποίησαν τις τέσσερις σορούς

Σικελία: Οι ιταλικές αρχές ταυτοποίησαν τις τέσσερις σορούς

Ο Βρετανός επιχειρηματίας, Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα, θεωρούνται τυπικά ακόμη αγνοούμενοι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές ταυτοποίησαν τις τέσσερις σορούς που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο του «Bayesian», ανοιχτά της Σικελίας, σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται Ιταλούς αξιωματούχους. 

Μία πέμπτη σορός έχει ακόμη εντοπιστεί, ωστόσο δεν έχει καταστεί εφικτή μέχρι τώρα η ανάσυρσή της, ενώ ο έκτος αγνοούμενος ακόμη αναζητείται. 

Σύμφωνα με τον Βιντσέντσο Τσαγκαρόλα, αξιωματούχο της ιταλικής ακτοφυλακής, οι τέσσερις σοροί που μεταφέρθηκαν στην ξηρά από τους δύτες ταυτοποιήθηκαν ως τα δύο παντρεμένα ζευγάρια: Ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ και η σύζυγός του, διαχειρίστρια φιλανθρωπικού ιδρύματος, Τζούντι Μπλούμερ, καθώς και ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο και η κοσμηματοποιός σύζυγός του Νέντα. 

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα, θεωρούνται τυπικά ακόμη αγνοούμενοι. 

Το υπό βρετανική σημαία, μήκους 56 μέτρων «Bayesian», που μετέφερε 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος, βρισκόταν περίπου μισό μίλι από το σικελικό ψαροχώρι Πορτιτσάλο, όταν έπεσε σε «βίαιη καταιγίδα», σύμφωνα με τις Αρχές, περί τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Από τα 15 άτομα που διασώθηκαν, οκτώ –μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι 1 έτους– μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, με την κατάστασή τους να μην κρίνεται απειλητική για τη ζωή τους. Η σορός του σεφ του σκάφους, του Ρεκάλντο Τόμας, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε κατά τις πρώτες ώρες της επιχείρησης έρευνας. 

Βυθίστηκε σε 60 δευτερόλεπτα

Το αξίας 30 εκατ. λιρών «Bayesian» επλήγη από υδροστρόβιλο κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής και πολύ σφοδρής καταιγίδας.

Ο καπετάνιος του σκάφους που έπλεε κοντά στο «Bayesian» είπε στο Reuters ότι, όταν η καταιγίδα έπληξε την περιοχή, εκείνος άναψε τη μηχανή για να μπορέσει να κρατήσει υπό έλεγχο το πλοίο και να αποφύγει μια σύγκρουση με το ιστιοφόρο.

Δεκαπέντε άτομα κατάφεραν να βρουν ασφάλεια σε μια σχεδία και διασώθηκαν από τον καπετάνιο ενός κοντινού ιστιοφόρου. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του σκάφους, φαίνεται το «Bayesian» να δοκιμάζεται από την άγρια καταιγίδα στη Σικελία με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε 60 δευτερόλεπτα.

Ερευνώνται πιθανά λάθη του πληρώματος

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου και τυχόν ευθύνες το πληρώματος, πέρα από το ακραίο καιρικό φαινόμενο που βύθισε το ιστιοφόρο. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρξε μια σειρά από λάθη και τραγικές συμπτώσεις στη βύθιση του «Bayesian».

Αυτά είναι τα εξής: μια καταπακτή στο πάνω κατάστρωμα που έμεινε ανοιχτή, το κεντρικό κατάρτι που ήταν σε ανυψωμένη θέση, το σκάφος να είχε τοποθετηθεί σε λάθος θέση και το σύστημα που σφραγίζει το σκάφος να ενεργοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Το σενάριο που υπερισχύει είναι ότι βασική αιτία για το ναυάγιο ήταν το κεντρικό κατάρτι, το οποίο οι δύτες το εντόπισαν σε ανυψωμένη θέση, και το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το γιοτ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στους ισχυρούς ανέμους και στα κύματα περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Πηγή: Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT