ΗΠΑ: Ποινική έρευνα σε Αμερικανούς που συνεργάστηκαν με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ

ΗΠΑ: Ποινική έρευνα σε Αμερικανούς που συνεργάστηκαν με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ

Το προηγούμενο διάστημα, πράκτορες του FBI έψαξαν τα σπίτια δύο επιφανών προσωπικοτήτων με διασυνδέσεις στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει ευρεία ποινική έρευνα κατά Αμερικανών που έχουν συνεργαστεί με κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης των επιχειρήσεων επιρροής του Κρεμλίνου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το προηγούμενο διάστημα, πράκτορες του FBI έψαξαν τα σπίτια δύο επιφανών προσωπικοτήτων με διασυνδέσεις στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης: Του Σκοτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητή όπλων των Ηνωμένων Εθνών και επικριτή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, και του Ντιμίτρι Κ. Σάιμς, συμβούλου της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Οι εισαγγελείς δεν απήγγειλαν κατηγορίες σε κανέναν από τους δύο.

Οι έρευνες, που σύμφωνα με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους θα συνεχιστούν, έρχονται στον απόηχο των επίσημων ευρημάτων των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι κρατικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου ειδησεογραφικού καναλιού RT, συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να επηρεάσουν εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν και την προεδρική αναμέτρηση του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις. 

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, για τρίτη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία ο μηχανισμός προπαγάνδας του Κρεμλίνου φαίνεται να προσπαθεί να ενισχύσει την υποψηφιότητα Τραμπ, δημιουργώντας διαδικτυακά ειδησεογραφικά πρακτορεία και ψεύτικα βίντεο για να συκοφαντήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν και, πιο πρόσφατα, τη Χάρις.

Οι έρευνες των Αρχών έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί σε πιθανές παραβιάσεις των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά και στην παραβίαση νόμου σχετικά με την προσπάθεια άσκησης επιρροής για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT