Ταραντούλες και τζιτζίκια «εισβάλλουν» στην υψηλή γαστρονομία της Νέας Υόρκης

Ταραντούλες και τζιτζίκια «εισβάλλουν» στην υψηλή γαστρονομία της Νέας Υόρκης

Υπάρχουν πάνω από 2.100 είδη εδώδιμων εντόμων στον κόσμο, με γεύσεις και υφές που ποικίλλουν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στη θέα και μόνο μιας αράχνης ή ενός σκορπιού πολλοί να ανατριχιάζουν, για κάποιους άλλους, ωστόσο, τα έντομα δεν είναι μόνο χρήσιμα περιβαλλοντικά, αλλά και πεντανόστιμα. 

Ταραντούλες και τζιτζίκια «εισβάλλουν» στην υψηλή γαστρονομία της Νέας Υόρκης ως η πολλά υποσχόμενη κουζίνα του μέλλοντος. 

Για τον σεφ της Νέας Υόρκης Τζόσεφ Γιουν, τα τζιτζίκια δεν είναι απλώς καταπληκτικά, είναι γεύμα και δείπνο. Η εταιρεία του Brooklyn Bugs έχει ως αποστολή να διαδώσει τη νοστιμιά τους και να «απενοχοποιήσει» τη γεύση τους.  

Ταραντούλες και τζιτζίκια «εισβάλλουν» στην υψηλή γαστρονομία της Νέας Υόρκης-1
Φωτ.: Brooklyn Bugs/Facebook

«Λατρεύω τα έντομα. Το γεγονός πως είναι τόσο διαφορετικά, το ότι υπάρχουν σε τόσα είδη, το ότι βασιζόμαστε τόσο πολύ σ’ αυτά για το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητά μας είναι απολύτως συναρπαστικό», λέει ο σεφ και εκτελεστικός διευθυντής του Brooklyn Bugs, ενός οργανισμού που προωθεί τα βρώσιμα έντομα. 

Ταραντούλες και τζιτζίκια «εισβάλλουν» στην υψηλή γαστρονομία της Νέας Υόρκης-2
Φωτ.: Brooklyn Bugs/Facebook

Η εταιρεία του, στο πλαίσιο «απενεχοποίησης» και αναγνώρισης των εντόμων ως μιας πηγής «νόστιμης, θρεπτικής και βιώσιμης» διατροφής, προσφέρει παρουσιάσεις, εργαστήρια και σεμινάρια σε σχολεία, πανεπιστήμια και μουσεία, μαθήματα μαγειρικής, εταιρικά δείπνα και ιδιωτικά πάρτι με σεφ τον ίδιο τον Γιουν. 

Υπάρχουν πάνω από 2.100 είδη εδώδιμων εντόμων στον κόσμο, με γεύσεις διάφορες, όπως καρυδιού, εσπεριδοειδών, τυριού και καρύδας, λέει ο Γιουν. «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να παρουσιάσω στους ανθρώπους αυτή την υπέροχη αφθονία γεύσεων, υφών και ιδεών για το πώς να μαγειρεύουν με βρώσιμα έντομα».

Ταραντούλες και τζιτζίκια «εισβάλλουν» στην υψηλή γαστρονομία της Νέας Υόρκης-3
Φωτ.: Brooklyn Bugs/Facebook

«Οταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς θα πρέπει να ενσωματώσουν γρύλους ή έντομα στο φαγητό τους, τους απαντώ πως ένας από τους αγαπημένους τρόπους είναι απλώς να τα βάζω στα αγαπημένα μου φαγητά», λέει ο Γιουν.

«Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε ένα νέο πιάτο με ένα νέο συστατικό. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να φτιάχνετε τηγανητό ρύζι όπως εγώ, μπορείτε να το κάνετε με γρύλους. Μου αρέσει επίσης να προσθέτω γρύλους στα μακαρόνια με τυρί», λέει ο ίδιος.

Ταραντούλες και τζιτζίκια «εισβάλλουν» στην υψηλή γαστρονομία της Νέας Υόρκης-4
Φωτ.: Brooklyn Bugs/Facebook

Προ εβδομάδων, ο Γιουν πέρασε εννέα ημέρες στο Ιλινόι συλλέγοντας, καταψύχοντας και στη συνέχεια συσκευάζοντας δεκάδες χιλιάδες τζιτζίκια. Αφού επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, σέρβιρε τζιτζίκια τεμπούρα σε 400 άτομα σε μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Syracuse.

Ο Γιουν δήλωσε ότι η συλλογή και το μαγείρεμα τζιτζικιών «είναι πολύ επώδυνα για εμένα, ακριβώς επειδή τα αγαπάω τόσο πολύ». 

«Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζω και εκτιμώ πως καθεμία από τις ζωές αυτών των τζιτζικιών μπορεί να αλλάξει την αντίληψη ή τη γνώμη κάποιου για την κατανάλωση εντόμων», προσθέτει ο ίδιος. 

Σύμφωνα με έκθεση από το 2013 της υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, τα έντομα καταναλώνονται σε τακτική βάση από περίπου δύο δισ. ανθρώπους στον κόσμο. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως το αίσθημα αποστροφής που συνδέεται με την κατανάλωση εντόμων αφορά κυρίως τις δυτικές χώρες

Η διατροφή της ανθρωπότητας αναδεικνύεται σε μία ολοένα και πιο δύσκολη πρόκληση.

Η γη στερεύει, οι ωκεανοί υπεραλιεύονται, ενώ παράλληλα η σημερινή παραγωγή τροφίμων θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί για να εξυπηρετήσει τα 9 δισ. άτομα που αναμένεται να ζουν στη Γη μέχρι το 2050. 

Πηγή: CNN, Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT