Κρούσμα mpox στην Ταϊλάνδη – Το πρώτο στην Ασία

Κρούσμα mpox στην Ταϊλάνδη – Το πρώτο στην Ασία

Πρόκειται για Ευρωπαίο που έφτασε στη χώρα από την Αφρική στις 14 Αυγούστου. Βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ παρακολουθούνται και 43 άνθρωποι με τους οποίους είχε επαφές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ταϊλάνδη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ασία του στελέχους της ευλογιάς των πιθήκων που έχει προκαλέσει επιδημία στην Αφρική και έχει αυξήσει διεθνώς την ανησυχία για τον κίνδυνο διασποράς της ασθένειας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου Λοιμώξεων της Ταϊλάνδης, το εργαστηριακό τεστ στο οποίο υπεβλήθη ο ασθενής, ένας 66χρονος Ευρωπαίος ταξιδιώτης που έφτασε στη χώρα στις 14 Αυγούστου προερχόμενος από την Αφρική, επιβεβαίωσε ότι αυτός είχε προσβληθεί από το στέλεχος Clade 1b της mpox.

«Η ταϊλανδέζικη Υπηρεσία Ελέγχου Λοιμώξεων επιθυμεί να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ που αποκάλυψε την παρουσία του Clade 1b της mpox σε Ευρωπαίο ασθενή», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τη διευκρίνιση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης. Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε νοσοκομείο.

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν επίσης ότι παρακολουθούν «43 ανθρώπους που είχαν έρθει σε στενή επαφή με τον ασθενή και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα». Η παρακολούθηση των επαφών των ανθρώπων αυτών θα συνεχιστεί για 21 ημέρες.

Σημειώνεται ότι όλοι όσοι μεταβαίνουν στην Ταϊλάνδη προερχόμενοι από 42 «χώρες κινδύνου» οφείλουν να καταγραφούν και να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ταϊλανδέζικης Υπηρεσία Ελέγχου Λοιμώξεων, Θονγκτσάι Κιρατιχαταγιακόρν, η mpox διαδίδεται πολύ πιο αργά από την COVID λόγω της στενής επαφής που χρειάζεται για να μεταδοθεί.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Η επανεμφάνιση της mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά και στο Μπουρούντι, στην Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, ώθησε τον ΠΟΥ να κηρύξει επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Το στέλεχος clade 1, που ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία στην Αφρική, έχει αναφερόμενη θνητότητα 3,6% και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η mpox μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά και μέσω στενής σωματικής επαφής. Η ασθένεια προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους και δερματικές βλάβες.

Ο ιός της mpox, που ήταν παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, ανακαλύφθηκε το 1958 στη Δανία, σε πιθήκους που είχαν εκτραφεί για έρευνα.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει καταγράψει τουλάχιστον 16.000 κρούσματα, εκ των οποίων 548 θανατηφόρα.

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα εκτός Αφρικής που κατέγραψε κρούσμα του στελέχους clade 1b, στις 15 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT