Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης
τα-μυστήρια-του-παλέρμο-ο-καπετάνιος-ο-563183680

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν σενάρια που ενδεχομένως συνδέονται με τη βύθιση του υπερπολυτελούς γιοτ «Bayesian» που ανήκε στη σύζυγο του «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», Μάικ Λιντς

Φωτ.: ©REUTERS/Louiza Vradi
Ακούστε το άρθρο

Ενα λεπτό, εξ όσων συνάγεται, ήταν αρκετό, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, για να βυθιστεί το υπερπολυτελές γιοτ «Bayesian» των 56 μέτρων με κόστος 39 εκατ. δολάρια που αγοράστηκε το 2008 και αναβαθμίστηκε το 2020. Ενας υδροστρόβιλος φέρεται να πήρε στα χέρια του τις τύχες των 22 επιβαινόντων του σκάφους, ιδιοκτησίας της συζύγου του Μάικ Λιντς, Αντζελα Μπακάρες, στ’ ανοιχτά του Παλέρμο, της πρωτεύουσας της Σικελίας.

Οι Ιταλοί δύτες ανέσυραν έξι σορούς από τα βάθη της θάλασσας και είναι θέμα χρόνου να εντοπισθεί και η τελευταία αγνοούμενη, η 18χρονη Χάνα, η κόρη του μεγιστάνα Μάικ Λιντς. Ηδη, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, στους ανασυρθέντες περιλαμβάνεται ο ίδιος ο Μάικ Λιντς. Βέβαια ουδεμία εκ των σορών έχει αναγνωριστεί επισήμως από τους οικείους τους, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, αλλά αποτελεί τυπική διαδικασία που θα επιβεβαιώσει την έτσι κι αλλιώς προαναγγελθείσα τραγωδία.

Ο Μάικ Λιντς, ο επιλεγόμενος και «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», ήθελε να γιορτάσει την απαλλαγή του από τις κατηγορίες και τον κατ’ οίκον περιορισμό περί απάτης για τη συνεργασία της εταιρείας του, Autonomy, με τη Hewlett Packard.

Ο Μάικ Λιντς, ο επιλεγόμενος και «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», ήθελε να γιορτάσει την απαλλαγή του από τις κατηγορίες και τον κατ’ οίκον περιορισμό περί απάτης για τη συνεργασία της εταιρείας του, Autonomy, με τη Hewlett Packard. Ο Μάικ Λιντς και ο Στέφεν Τσάμπερλεν, ο στενότερος συνεργάτης του όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετώπισαν κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας για φερόμενη δολοπλοκία για να διογκώσουν την αξία της Autonomy, της μεγαλύτερης τότε βρετανικής εταιρείας λογισμικού, προτού πουληθεί στον αμερικανικό κολοσσό. Αμφότεροι αθωώθηκαν και από τις 15 κατηγορίες στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Ιούνιο.

Η γιορτή, εντούτοις, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αντιθέτως, κατέληξε σε –κατά το κλισέ– θαλάσσια ταφή εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν εκείνη την ώρα. Ηταν, όμως, βαθιά μεσάνυχτα και φαίνεται δύσκολο να κριθεί ο ένοχος της βύθισης του γιοτ.

Οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι διασωθέντες

Εννέα από τα δέκα μέλη πληρώματος διεσώθησαν – πλην του σεφ του γιοτ, Ρεκάλντο Τόμας. Ο Τόμας ήταν το πρώτο άτομο του οποίου ο θάνατος επιβεβαιώθηκε ενώ ο καπετάνιος, Τζέιμς Κάτφιλντ, έσπασε τη σιωπή του την Τρίτη με ελάχιστες λέξεις. «Δεν το είχαμε προβλέψει». 

Οι υπόλοιποι 12 επιβαίνοντες παρουσιάζονται εν συντομία παρακάτω.

Μάικ Λιντς

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-1

Ο Βρετανός μεγιστάνας  βρέθηκε στο επίκεντρο μιας υπόθεσης απάτης. Ο ίδιος είχε πει σε δημοσιογράφο των Sunday Times τον περασμένο μήνα ότι «πρόκειται να πάει πολύ μεγάλες διακοπές», έπειτα από την αθώωσή του τον περασμένο Ιούνιο.

Αντζελα Μπακάρες

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-2Σύζυγος του Μάικ Λιντς διασώθηκε και βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο με εκδορές στα πόδια της που την εμποδίζουν να περπατήσει, σύμφωνα με τη La Repubblica. Η εκτιμώμενη περιουσία του ζευγαριού είναι περίπου 1 δισ. δολάρια. Κυρίως ζουν στη φάρμα τους στο Σάφολκ με έξι σκυλιά, σπάνιες ράτσες γουρουνιών και αγελάδων.

Χάνα Λιντς

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-3Η 18χρονη κόρη του μεγιστάνα, Χάνα, εξακολουθεί να αγνοείται. Οι φίλοι της τη χαρακτηρίζουν «σουπερνόβα», «πιστή φεμινίστρια», «ευγενική», «διασκεδαστική» και «διανοούμενη».

Κρις Μορβίλο

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-4O δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Μάικ Λιντς στη δίκη του στις ΗΠΑ. Είναι συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Clifford Chance που επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ήταν μεταξύ των έξι αγνοουμένων.

Νέντα Μορβίλο

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-5Η 57χρονη σύζυγος του Κρις Μορβίλο ήταν μαζί του στις διακοπές. Ηταν ιδιοκτήτρια ενός μπραντ πολυτελών κοσμημάτων.

Τζόναθαν Μπλούμερ

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-6Επιβεβαιωμένα νεκρός είναι ο δικηγόρος Τζόναθαν Μπλούμερ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley International. Ηταν μάρτυρας υπεράσπισης του Λιντς.

Τζούντι Μπλούμερ

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-7Η σύζυγος του Τζόναθαν Μπλούμερ βρισκόταν επίσης στο γιοτ και επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της. Ηταν μέλος του συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης The Eve Appeal, η οποία εστιάζει στους γυναικολογικούς καρκίνους.

Αϊλα Ρόναλντ

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-8Η ίδια και ο σύντροφός της, Μάθιου, είναι δύο από τους 15 που επέζησαν από την καταστροφή του γιοτ. Η 36χρονη δικηγόρος ήταν συνήγορος του Μάικ Λιντς.

Σαρλότ Γκολούνσκι

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-9Η μαρτυρία της δικηγόρου Σαρλότ Γκολούνσκι για όσα συνέβησαν στο γιοτ ήταν από τις πρώτες που δημοσιεύθηκαν μετά τη διάσωσή της μαζί με την ενός έτους κόρη της, Σοφία. «Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη».

Τζέιμς Εμσλι

Ο σύντροφος της Σαρλότ Γκολούνσκι διασώθηκε επίσης. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τον ίδιο, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι ο 36χρονος είναι πατέρας τής ενός έτους κόρης της.

Σοφία

Η ενός έτους Σοφία σώθηκε από τη μητέρα της και τη φρόντισαν σε νοσοκομείο της περιοχής. Η τριμελής οικογένεια έφυγε από το Νοσοκομείο Παίδων Di Cristina με ένα μαύρο βαν την Τρίτη από την πίσω είσοδο.

Ναι μεν ευθύνεται ο υδροστρόβιλος, αλλά…

Μέχρι στιγμής, ο υδροστρόβιλος φέρεται να ευθύνεται για το τραγικό γεγονός, ένα φαινόμενο που συνδυάζει ισχυρούς ανέμους και ανελέητα κύματα. Το σενάριο μοιάζει αληθοφανές, καθώς οι υδροστρόβιλοι γεννώνται από ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες δεν εφείσθησαν παρουσίας στην Ιταλία το καλοκαίρι που διανύουμε.

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-10

Παρά ταύτα, όπως λένε οι ειδικοί που επικαλείται ο Economist, οι υδροστρόβιλοι έχουν δύο εκδοχές: την ήπια, όταν διαρκούν λίγο και σχηματίζονται στην επιφάνεια της θάλασσας με ανοδική πορεία λόγω θερμού αέρα· και την ισχυρή, όταν οι υδροστρόβιλοι σχηματίζονται από ισχυρές καταιγίδες που ονομάζονται υπερκυψέλες, κατά τις οποίες τα ρεύματα θερμού αέρα εκτοξεύονται προς τα πάνω ενώ πέφτει πυκνότερος ψυχρός αέρας – αυτός ο συνδυασμός προκαλεί βίαια αποτελέσματα, με μία κατακόρυφη κολόνα που αγγίζει τη θάλασσα.

Οι ίδιοι ειδικοί, πάντως, λένε ότι είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο» ένα τέτοιο φαινόμενο να θεωρηθεί υπαίτιο για τη βύθιση του «Bayesian». Μπορεί, δηλαδή, το γιοτ να είχε κατάρτια 72 μέτρων, από τα υψηλότερα διεθνώς, με αποτέλεσμα να υψώνεται το κέντρο βάρους του σκάφους και έτσι να είναι ευάλωτο στην αστάθεια. Από την άλλη, όμως, οι κατασκευαστές τέτοιων σκαφών τα σχεδιάζουν έτσι, ώστε η καρίνα να λειτουργεί ως αντίβαρο και το σκάφος να παραμένει στην επιφάνεια της θάλασσας, ανεξαρτήτως της κατάστασης των καταρτιών.

Οι ίδιοι ειδικοί λένε ότι είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο» ένα τέτοιο φαινόμενο να θεωρηθεί υπαίτιο για τη βύθιση του «Bayesian», ενός σκάφους με ιδιαίτερες αντοχές.

Κι εδώ δημιουργούνται επιπλέον σενάρια για τη βύθιση του «Bayesian»: ανοιχτά φινιστρίνια και ορθάνοιχτες καταπακτές. Παράλληλα, ωστόσο, όπως λέει ο Economist, το γιοτ είχε σύστημα που το ύψωνε όταν χρειαζόταν να αράξει σε ρηχά νερά. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν αυτό είχε ενεργοποιηθεί από τον καπετάνιο, ο οποίος έχει ήδη ανακριθεί επί δύο ώρες, θα είχε μειώσει τη μόχλευση που ασκούνταν ενάντια στη δύναμη του ανέμου στο κύτος, τον ιστό και τα ξάρτια. Κι αν είχε όντως αναποδογυρίσει το κύτος, τότε η καθοδική πορεία του υδροστρόβιλου θα το καθήλωνε στην επιφάνεια της θάλασσας, στέλνοντας τους άτυχους επιβαίνοντες στον βυθό.

Κάτι αντίστοιχο γράφει και η La Repubblica, που αναφέρει ότι οι δύτες που πραγματοποίησαν υποβρύχιες επιθεωρήσεις στο σκάφος είπαν ότι η καταπακτή ήταν ανοιχτή, δίχως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από αξιωματούχους μέχρι ώρας. Εάν είχε συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να είχαν εισέλθει μεγάλες ποσότητες νερού από το κενό, αποσταθεροποιώντας ενδεχομένως το σκάφος.

Η ανάκριση του καπετάνιου

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-11

Ο 51 ετών καπετάνιος Τζέιμς Κάτφιλντ κατέθεσε στους εισαγγελείς της πόλης Τέρμινι Ιμερέσε την περασμένη Τετάρτη. Στόχος των λειτουργών της ιταλικής Δικαιοσύνης ήταν να καταλάβουν πώς συνέβη το μοιραίο, καθώς ​​οι Ιταλοί εισαγγελείς που ερευνούν το περιστατικό εννοούν να εστιάσουν στο αν ο καπετάνιος και το πλήρωμα έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν την τραγωδία.

Εξάλλου, όπως γράφει ο Guardian, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν τον λόγο που ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος επέζησε, οι έξι επιβάτες και ο σεφ έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, όμως, εμπειρογνώμονας που εξέτασε το σημείο της τραγωδίας δήλωσε ότι σε αυτό που οφείλουν οι Αρχές να εστιάσουν είναι εάν το πλήρωμα του γιοτ είχε κλείσει τις καταπακτές προτού ξεσπάσει η καταιγίδα, σιγοντάροντας έτσι τις υποψίες των ειδικών που προαναφέρθηκαν.

Το ερώτημα είναι αδήριτο: Ποιος ο ρόλος του καπετάνιου σε ένα τέτοιο σενάριο, ιδίως εφόσον γνώριζε, υποθετικά, από τις μετεωρολογικές προβλέψεις τι επέκειτο εκείνη τη νύχτα στην περιοχή όπου έπλεε αμέριμνο το «Bayesian». Παρ’ όλα αυτά ουδείς μέχρι στιγμής μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι προγνώσεις έδειχναν βίαιο καιρικό γεγονός.

Ποιος ο ρόλος του καπετάνιου σε ένα τέτοιο σενάριο, ιδίως εφόσον γνώριζε, υποθετικά, από τις μετεωρολογικές προβλέψεις τι επέκειτο εκείνη τη νύχτα στην περιοχή όπου έπλεε αμέριμνο το «Bayesian»;

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καπετάνιος, που εθεάθη να κουτσαίνει, έχει δηλώσει δημοσίως ότι «δεν το είχαμε προβλέψει». Σύμφωνα με πληροφορίες των λονδρέζικων Times, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Τέρμινι Ιμερέσε. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πάντως, που επικαλείται ναυτικό εμπειρογνώμονα, η βύθιση ενός τέτοιου μεγέθους και σχεδιασμού σκάφους σε κακοκαιρία είναι «άνευ προηγουμένου».

Σύμφωνα, δε, με τη La Repubblica, ο Νίκολα Ρομάνα, ειδικός στο δίκαιο των μεταφορών και του τουρισμού στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, δήλωσε ότι «στα θαλάσσια ατυχήματα υπάρχει σχεδόν πάντα ένα ανθρώπινο λάθος στη ρίζα τους. Σε αυτή την περίπτωση έπαιξε ρόλο και ένα καταστροφικό γεγονός. Το πλήρωμα ενός τέτοιου μεγέθους πλοίου πρέπει να είναι προετοιμασμένο για οτιδήποτε».

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης, δήλωσε ότι «είναι πραγματικά πρωτόγνωρο να έχεις ένα σκάφος τέτοιου μεγέθους, να είναι πιστοποιημένο και να λειτουργεί εμπορικά και να βυθίζεται από ένα τόσο σημαντικό γεγονός σε καιρικές συνθήκες, που ήταν αρκετά σοβαρές από όλες τις απόψεις, αλλά θα έπρεπε να ήταν εντός των αντοχών του ίδιου του σκάφους».

Από την άλλη, ο Τζιοβάνι Κονσταντίνο, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας The Italian Sea Group, στην οποία ανήκουν τα περιουσιακά στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρείας του «Bayesian», ήταν πιο δηκτικός ως εκ της θέσεώς του, μιλώντας στην Corriere della Sera: «Λέω ότι έγιναν λάθη. Μεταξύ της έλευσης της θύελλας και της εισροής νερού υπάρχει ένα χάσμα. Επρεπε να γίνει μια σειρά από πράγματα για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση. Εγώ ως καπετάνιος του πλοίου θα είχα μετακινηθεί, αλλά ακόμα και αν για κάποιο λόγο έπρεπε να μείνω εκεί, θα είχα διαχειριστεί αυτές τις καιρικές συνθήκες που, ας το παραδεχτούμε, δεν ήταν και τόσο ακραίες. Από την άλλη, ο κυβερνήτης του “Sir Robert”, πλησίον του γιοτ, διαχειρίστηκε τα πάντα χωρίς κανένα πρόβλημα».

Το Al Jazeera, εν προκειμένω, γράφει ότι ο Κάρστεν Μπόρνερ, καπετάνιος του «Sir Robert» που είχε αράξει κοντά στο «Bayesian», είπε ότι άναψε τη μηχανή του πλοίου του για να αποτρέψει τη σύγκρουση με το γιοτ. «Καταφέραμε να κρατήσουμε το πλοίο στη θέση του και, αφού τελείωσε η καταιγίδα, παρατηρήσαμε ότι το πλοίο πίσω μας είχε χαθεί».

Και λίγο κατασκοπικό θρίλερ…

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-12
Ο Μάικ Λιντς. (©REUTERS/Henry Nicholls/File Photo)

Ο ρόλος του καπετάνιου και του πληρώματος είναι το ένα σενάριο που εξετάζεται μέχρι ώρας, μαζί με τη συμβολή του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις «άνευ προηγουμένου» ανταπόκρισης ενός σκάφους σαν το «Bayesian». Αυτό που, όμως, βλέπει τα φώτα δημοσιότητας είναι οι υποτιθέμενες σχέσεις του Μάικ Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η εταιρεία Darktrace, φέρεται να ιδρύθηκε το 2013 από τον Μάικ Λιντς, που παραιτήθηκε το 2018 εξαιτίας του σκανδάλου με την οικονομική απάτη, σε συνεργασία με πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Στέφεν Χάξτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβερνοάμυνας της ΜΙ5, να αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Ο πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στρατολόγησε τον βετεράνο υπάλληλο της Κυβερνητικής Υπηρεσίας Επικοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Αντριου Φρανς.

Στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace συμμετείχε –αν και όχι επί μακρόν– και ο πρώην επικεφαλής της MI5, Τζόναθαν Εβανς. Ταυτόχρονα, ένας… έφηβος πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ονόματι Τζιμ Πένροουζ, είχε διατελέσει επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων της εταιρείας.

Αυτό που βλέπει τα φώτα δημοσιότητας είναι οι υποτιθέμενες σχέσεις του Μάικ Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς πρώην πράκτορες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών του.

Και αυτοί είναι μόνον ελάχιστοι εκ των συνεργατών της Darktrace που είχαν στο παρελθόν εργαστεί ως Βρετανοί και Αμερικανοί πράκτορες, ειδικευμένοι στην κυβερνοάμυνα. Οπως γράφεται, ο Ρίτσαρντ Περλ, πρώην υπάλληλος του Πενταγώνου, ο οποίος εκείνη την περίοδο υπηρετούσε ως πρόεδρος του συμβουλευτικού οργάνου για την άμυνα του Πενταγώνου, είχε αναλάβει καθήκοντα ενός εκ των υψηλόβαθμων στελεχών της Darktrack.

Εξάλλου, η ως άνω εταιρεία, με έδρα το Κέμπριτζ, καταπολεμά τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιώντας λογισμικό που μαθαίνει τα πρότυπα συμπεριφοράς κάθε παράγοντα μέσα σε έναν οργανισμό και εντοπίζει ασυνήθιστη δραστηριότητα. Ακόμα, ειδικευόταν και στην ανάλυση δεδομένων από πηγές όπως υποκλοπές τηλεφωνικών κλήσεων και email.

Βέβαια, όπως σημειώνει το Politico, πριν από την Darktrace, ο Μάικ Λιντς είχε και πάλι πάρε δώσε με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών διά της εταιρείας του Cambridge Neurodynamics, η οποία ειδικευόταν στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω υπολογιστή. Μάλιστα, ρεπορτάζ του Guardian το 2003 είχε περιγράψει την τεχνολογία της εταιρείας ως «προηγμένα συστήματα υποκλοπής υπολογιστών».

Η αγάπη του Μάικ Λιντς για τους κατασκόπους καταδεικνύεται από τα ονόματα που είχε δώσει από τους «κακούς» του Τζέιμς Μποντ στις αίθουσες συνεδριάσεων της εμπλεκομένης στο σκάνδαλο απάτης εταιρείας του Autonomy.

Το ίδιο είχε συμβεί με συμβάσεις που είχε υπογράψει με το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την ανάλυση πληροφοριών ως μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η αγάπη του Μάικ Λιντς για τους κατασκόπους καταδεικνύεται από τα ονόματα που είχε δώσει στις αίθουσες συνεδριάσεων της εμπλεκομένης στο σκάνδαλο απάτης εταιρείας του Autonomy. Μάλιστα, η επιλογή των ονομάτων των αιθουσών ήταν από τους «κακούς» των ταινιών με τον Τζέιμς Μποντ – για παράδειγμα, Dr No και Χρυσοδάκτυλος. Και βέβαια πήγε και ένα βήμα παρακάτω: λέγεται, όπως γράφει το ίδιο δημοσίευμα ότι το ενυδρείο στον χώρο υποδοχής της εταιρείας ήταν γεμάτο με πιράνχας, ως φόρο τιμής σε μια σκηνή από την ταινία «Ζεις μονάχα δύο φορές».

Το αυτοκινητικό δυστύχημα του συνεργάτη του Λιντς

Τα μυστήρια του Παλέρμο: Ο καπετάνιος, οι… κατάσκοποι και ο νεκρός συνεργάτης-13
Ο Στέφεν Τσάμπερλεν. (©Stephen Chamberlain via REUTERS)

Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και τις συνεργασίες με τις υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ και Βρετανίας φέρεται να εμπλέκεται και ο συνεργάτης του Μάικ Λιντς και συγκατηγορούμενός του, Στέφεν Τσάμπερλεν. Κι εδώ συνέβη ένα περιστατικό που δεν πέρασε διόλου απαρατήρητο.

Λίγες μόλις ημέρες προ του ναυαγίου του «Bayasian», ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Μάικ Λιντς και αντιπρόεδρος οικονομικών της Autonomy έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Οπως μεταδίδει το Reuters, τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Κέμπριτζσαϊρ το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όσο είχε βγει για το καθιερωμένο του τρέξιμο. Το βρετανικό πρακτορείο σημειώνει, επίσης, ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου παρέμεινε στο σημείο και συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές.

Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν φαίνεται να συνδέει τα δύο γεγονότα, αλλά μένει να φανεί όταν οι έρευνες καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα για το πώς βυθίστηκε το «Bayasian» και πώς ο Στέφεν Τσάμπερλεν βρέθηκε νεκρός ενώ έκανε αμέριμνος τζόκινγκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT