Μπαγκλαντές: Υπό κράτηση δημοσιογράφοι για «υποκίνηση βίας» σε βάρος διαδηλωτών

Μπαγκλαντές: Υπό κράτηση δημοσιογράφοι για «υποκίνηση βίας» σε βάρος διαδηλωτών

Δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, έπειτα από καταγγελία συγγενή φοιτητή που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ότι με τη στάση τους ενθάρρυναν τη βία κατά των διαδηλωτών που έριξαν την κυβέρνηση Χασίνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο του Μπαγκλαντές διέταξε την προσωρινή κράτηση δύο δημοσιογράφων που κατηγορούνται για «υποκίνηση βίας» σε βάρος των φοιτητών, οι οποίοι με τις κινητοποιήσεις τους οδήγησαν στην πτώση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα. Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν έπειτα από καταγγελία συγγενή ενός φοιτητή που σκοτώθηκε στις αιματηρές συγκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία.

Πρόκειται για τους Σακίλ Aχμεντ και Φαρζάνα Ρούπα, που εργάζονταν μέχρι πρότινος στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Ekattor TV. Συνελήφθησαν την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της Ντάκα ενώ ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του καταγγέλλοντος, οι δύο δημοσιογράφοι «στήριζαν αναίσχυντα» την κυβέρνηση της Σεΐχ Χασίνα και το κόμμα Σύνδεσμος Αουάμι. Υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησαν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα για να προτρέψουν άλλους σε βίαιες ενέργειες. «Ενθάρρυναν και στήριξαν τις ωμότητες που διέπραξε η κυβέρνηση», είπε ο δικηγόρος Oμαρ Φαρούκ Φαρούκι.

Στη διάρκεια των πολυήμερων διαδηλώσεων, που οδήγησαν στην ανατροπή της πρωθυπουργού Χασίνα στις 5 Αυγούστου, περισσότεροι από 450 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από πυρά αστυνομικών. Η Σεΐχ Χασίνα διέφυγε από το Μπαγκλαντές με ελικόπτερο στη γειτονική Ινδία.

Το καθεστώς της Χασίνα, που κυβέρνησε το Μπαγκλαντές περισσότερα από 20 χρόνια, έχει επικριθεί από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την καταστολή σε βάρος των διαφωνούντων και κυρίως των δημοσιογράφων. Οι Aχμεντ και Ρούπα είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που συλλαμβάνονται από τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς. Δεκάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο πρωτοδικείο της Ντάκα, όπου τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί.

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Μέχρι τότε προτεραιότητα δινόταν σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, όπως στα παιδιά όσων πολέμησαν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν, το 1971.

Σε συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η Ρούπα ρώτησε τη Χασίνα τι θα έκανε σε εκείνους που προσβάλλουν τους βετεράνους πολέμου. Η Χασίνα απάντησε χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές «ραζακάρ», έναν μειωτικό όρο με τον οποίο αποκαλούνται όσοι συνεργάστηκαν με τις πακιστανικές δυνάμεις το 1971. Το σχόλιο αυτό υπήρξε σημείο καμπής που γιγάντωσε τις διαδηλώσεις και προκάλεσε ένα κύμα δυσαρέσκειας για τη Χασίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT