Η Ουγγαρία του Ορμπαν απειλεί να πλημμυρίσει με αιτούντες άσυλο τις Βρυξέλλες

Η Ουγγαρία του Ορμπαν απειλεί να πλημμυρίσει με αιτούντες άσυλο τις Βρυξέλλες

«Αν οι Βρυξέλλες θέλουν μετανάστες, μπορούν να τους έχουν», διαμηνύει η πλευρά του Βίκτορ Ορμπαν, αντιδρώντας στο πρόστιμο που της επιβλήθηκε από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεάν εισιτήρια (χωρίς επιστροφή), με προορισμό τις Βρυξέλλες, διαμηνύει πως θα αρχίσει να μοιράζει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σε όλους τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στη χώρα, εάν η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη την υποχρεώσει να υιοθετήσει μια πολιτική μη-κρατήσεων (no detention) στο μεταναστευτικό.  

«Μετά από τη διαδικασία ασύλου, θα προσφέρουμε σε όλους τους μετανάστες στα ουγγρικά σύνορα την ευκαιρία να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες δωρεάν. Αν οι Βρυξέλλες θέλουν μετανάστες, μπορούν να τους έχουν […] Οι αιτούντες άσυλο μπορούν στη συνέχεια να διαπραγματευτούν εκεί, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη δική τους φροντίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Η ουγγρική κυβέρνηση απειλεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, κυβερνήτες του οποίου έχουν κατά καιρούς μεταφέρει δωρεάν μετανάστες από τις δικές τους πολιτείες σε άλλες που είναι προπύργια των Δημοκρατικών.  

Η Βουδαπέστη απειλεί να αντιδράσει κατά αυτόν τον τρόπο έπειτα από το πρόστιμο των 200 εκατ. ευρώ που της επιβλήθηκε τον Ιούνιο, αφού το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι η Βουδαπέστη αγνόησε τους νόμους της Ε.Ε. για το άσυλο.

Το Δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, έκρινε το 2020 ότι η Βουδαπέστη δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς προχωρά στην «παράνομη κράτηση» αιτούντων άσυλο και στην απέλασή τους, προτού εκείνοι μπορέσουν να ασκήσουν έφεση για την απόρριψη των αιτήσεών τους.

Το ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την Ουγγαρία να αλλάξει τις πολιτικές της, αλλά η κυβέρνηση Ορμπαν αγνόησε αυτήν την οδηγία, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο, το οποίο μάλιστα αυξάνεται κατά 1 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Με πληροφορίες από Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT