Στην Ουκρανία σήμερα ο Μόντι, για πρώτη φορά

Στην Ουκρανία σήμερα ο Μόντι, για πρώτη φορά

Ο Ινδός πρωθυπουργός μεταβαίνει για πρώτη φορά στο Κίεβο, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα σήμερα, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική, καθώς είναι η πρώτη Ινδού ηγέτη στην Ουκρανία, όχι μόνο έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου, αλλά και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η επίσκεψη του Μόντι αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, βέβαια, για ακόμη έναν λόγο, καθώς η Ινδία είναι μία από τις χώρες που έχουν δεσμούς με τη Μόσχα, κυρίως οικονομικούς αλλά και αμυντικούς, τους οποίους έχουν μάλιστα διατηρήσει παρά τον πόλεμο. Ο Ναρέντρα Μόντι υπενθυμίζεται ότι είχε επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο Ιούλιο.  

Ο Ινδός πρωθυπουργός μεταβαίνει στην περιοχή –προερχόμενος από την Πολωνία την οποία επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες– σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, με φόντο πια τη χερσαία εισβολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο ρωσικό Κουρσκ, αλλά και τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανία.  

Η επίσκεψή του είναι σημαντική για το Κίεβο, το οποίο προσπαθεί εδώ και καιρό να ενισχύσει τις σχέσεις του με τις χώρες του καλούμενου Παγκόσμιου Νότου (Global South) απομακρύνοντάς τες από τη σφαίρα της ρωσικής επιρροής.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να οικοδομήσουμε σχέσεις με τέτοιες χώρες, να τους εξηγήσουμε ποιο είναι το σωστό τέλος του πολέμου και ότι είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε, μιλώντας στο Reuters, ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μ. Ποντόλιακ.

«Ανυπομονώ να μοιραστώ τις προοπτικές για την ειρηνική επίλυση της συνεχιζόμενης ουκρανικής σύγκρουσης. Ως φίλος και εταίρος, ελπίζω σε μια ταχεία επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Μόντι πριν από το ταξίδι του.

Με πληροφορίες από Reuters  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT