Τουρκία: Από μπλόκο σε μπλόκο Instagram, Roblox, Wattpad

Τουρκία: Από μπλόκο σε μπλόκο Instagram, Roblox, Wattpad

Στο στόχαστρο της ηγεσίας Ερντογάν μπαίνουν δημοφιλείς online πλατφόρμες όπως οι Instagram, Roblox και Wattpad

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ένα οχταήμερο «μαύρο» το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, το Instagram είναι ξανά προσβάσιμο για τους χρήστες στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Αγκυρα αποφάσισε να το μπλοκάρει προσωρινά, σε αντίποινα για την απόφαση της πλατφόρμας να λογοκρίνει τα μηνύματα συλλυπητηρίων και στήριξης που είχαν αναρτήσει χρήστες στη μνήμη του πολιτικού ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο η online gaming πλατφόρμα του Roblox παραμένει μπλοκαρισμένη. Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, η εν λόγω πλατφόρμα απαγορεύτηκε «εξαιτίας περιεχομένου το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμετάλλευση παιδιών».

Αναφορικά με την απαγόρευση της πρόσβασης στον ιστοχώρο Wattpad (πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν τις δικές τους ιστορίες), η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δώσει διευκρινήσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν ακτιβιστές που κάνουν εκστρατεία υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και της πληροφόρησης (İFÖD – İfade Özgürlüğü Derneği), συνολικά περισσότερο από 1 εκατ. ιστότοποι που έχουν μπλοκαριστεί στην Τουρκία.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT