Κιρ Στάρμερ: «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν»

Κιρ Στάρμερ: «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν»

Ο Κιρ Στάρμερ αναμένεται να προειδοποιήσει τους πολίτες για δύσκολες οικονομικές αποφάσεις εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά. Το κόστος της ενέργειας στο επίκεντρο.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η Βρετανία αναμένεται να τονίσει στην πρώτη κεντρική ομιλία του ο Κιρ Στάρμερ, εν όψει της επανέναρξης της κοινοβουλευτικής περιόδου μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, θα μιλήσει από τον κήπο των Ρόδων της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, αύριο Τρίτη, ενώπιον επιλεγμένων καλεσμένων και, σύμφωνα με διαρροές, θα μιλήσει για «μαύρη τρύπα στην οικονομία και την κοινωνία».

Ο Κιρ Στάρμερ θα πει ότι αυτό ήταν το κληροδότημα των κυβερνήσεων των Συντηρητικών που προηγήθηκαν και πως «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση και να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Μέρος αυτού είναι να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους σχετικά με τις επιλογές που αντιμετωπίζουμε. Και πόσο δύσκολες θα είναι αυτές. Ειλικρινά, τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν».

Οπως αναμένεται, η ομιλία, η πρώτη από την εκλογή των Εργατικών στην εξουσία τον Ιούλιο, θα προϊδεάσει για τη φθινοπωρινή δήλωση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται ευρέως να περιλαμβάνει νέες σκληρές οικονομικές ανακοινώσεις στις 30 Οκτωβρίου.

Στο στόχαστρό του θα θέσει τους Συντηρητικούς, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ότι οι Εργατικοί ανακάλυψαν μαύρη τρύπα 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάληψη ευθύνης της κυβέρνησης.

«Το OBR (Γραφείο Προϋπολογισμού) δεν γνώριζε γι’ αυτό. Εγραψαν μια επιστολή που το έλεγε. Δεν το γνώριζαν επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση το έκρυψε», θα ισχυριστεί ο Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για την ομιλία του.

Από την άλλη πλευρά, οι Συντηρητικοί που κυβερνούσαν τη Βρετανία σχεδόν δύο δεκαετίες, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας τους Εργατικούς για κακές οικονομικές αποφάσεις, όπως η μείωση του επιδόματος στους ηλικιωμένους για τους λογαριασμούς θέρμανσης.

«Η αδύναμη Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών σπαταλά χρήματα, ενώ κατασκευάζει μια μαύρη τρύπα στα οικονομικά, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει το κοινό ώστε να δεχτεί αυξήσεις φόρων, και κυριολεκτικά αφήνει τους συνταξιούχους στα κρύα του λουτρού», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρίτσαρντ Φούλερ.

Ερχεται δύσκολος χειμώνας

Τα πράγματα για την κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα είναι εύκολα, καθώς ήδη αντιμετωπίζει αυξανόμενες δημόσιες και εσωτερικές αντιδράσεις για την απόφασή της να αφαιρέσει το Winter Fuel Payment, το επίδομα θέρμανσης, από σχεδόν το 90% των συνταξιούχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και υπουργοί καλούν την υπουργό Οικονομικών να πάρει πίσω την απόφαση αυτή.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμού ενέργειας τον Οκτώβριο για τα νοικοκυριά αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τις 149 λίρες, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem, εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, επέρριψε την ευθύνη για τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών αυτό το φθινόπωρο στην αποτυχία των Συντηρητικών να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, οι Συντηρητικοί απαντούν, μέσω της σκιώδους υπουργού τους Κλερ Κουτινό, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη φθηνή, μη ανανεώσιμη ενέργεια έναντι των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να βοηθηθούν οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ενέργειας.

Πηγή: Sunday Times, ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT