Φωτιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας – Ενας νεκρός

Φωτιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας – Ενας νεκρός

Στο διυλιστήριο του Ομσκ παράγεται περίπου το 8% της συνολικής ποσότητας διυλισμένου πετρελαίου της Ρωσίας. Εξι τραυματίες στο νοσοκομείο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά άνθρωποι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διυλιστήριο στη ρωσική πόλη Ομσκ, στη Δυτική Σιβηρία. Ο ένας από τους τραυματίες κατέληξε. Σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, Βιτάλι Κλοτσένκο, παρά τη φωτιά η μονάδα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και δεν θα επηρεαστεί η παραγωγή της.

Στην ανακοίνωσή του για το συμβάν, το διυλιστήριο, το μεγαλύτερο της Ρωσίας, αναφέρει επίσης ότι «η πυρκαγιά στο διυλιστήριο του Ομσκ είναι υπό έλεγχο. Το αυτόματο σύστημα ασφαλείας της μονάδας εντόπισε την πυρκαγιά στον τεχνολογικό εξοπλισμό… Η εταιρεία λειτουργεί κανονικά». Αργότερα ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά περιορίστηκε στην μονάδα.

Στο διυλιστήριο του Ομσκ παράγεται περίπου το 8% της συνολικής ποσότητας διυλισμένου πετρελαίου της Ρωσίας. Το διυλιστήριο του Ομσκ παρήγαγε περισσότερους από 21 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (420.000 βαρέλια ημερησίως) αργού πετρελαίου το 2022.

Η μονάδα, που ανήκει στην Gazprom Neft, ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά δεν θα επηρεάσει το πλάνο παραγωγής, το οποίο θα μπορεί να εκπληρώσει χάρη στις πρόσθετες δυνατότητες παραγωγής που διαθέτει.

Σύμφωνα με αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξε ισχυρή έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε πολλές συνοικίες της πόλης, η οποία βρίσκεται 2.700 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες δήλωσαν ότι από την πυρκαγιά επλήγη μονάδα απόσταξης αργού, η CDU-11, μία από τις δύο μεγαλύτερες μονάδες πρωτογενούς διύλισης του διυλιστηρίου.

Η άλλη μονάδα πρωτογενούς διύλισης, η CDU-10, ήταν ήδη αδρανής λόγω πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στις αρχές Αυγούστου. Η κάθε μία από τις μονάδες CDU-10 και CDU-11, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν περίπου 8,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον χρόνο. 

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν κατέστη άμεσα σαφής. Αρκετά ρωσικά διυλιστήρια έχουν δεχθεί από επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NEXTA

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT