Χειμώνας με καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Αυστραλία

Χειμώνας με καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Αυστραλία

H χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «εκτός εποχής έκρηξη υψηλών θερμοκρασιών». Στην πόλη Γιάπι Σάουντ, στα δυτικά, η θερμοκρασία έφτασε τους 41,6 βαθμούς Κελσίου.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές θερμοκρασίες, που περισσότερο θυμίζουν καλοκαίρι, και οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Αυστραλία. Στις πολλές περιοχές ο υδράργυρος φτάνει 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τον μέσο όρο για την εποχή, ενώ στο Γιάπι Σάουντ, στα δυτικά, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με 41,6 βαθμούς. Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα σε χειμερινό μήνα.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (ΒοΜ), στις 23 Αυγούστου 2020, η θερμοκρασία είχε καταγράψει το αμέσως προηγούμενο υψηλό, με 41,2 βαθμούς Κελσίου. 

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο στο Κουίνσλαντ, τη Δυτική Αυστραλία, στη Βόρεια Περιφέρεια και τη Νέα Νότια Ουαλία, καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «εκτός εποχής έκρηξη υψηλών θερμοκρασιών», όπως περιγράφουν την κατάσταση.

Ενδεικτικές θερμοκρασίες: 39,4 βαθμοί στην Ουντναντάτα στη Νότια Αυστραλία, 36 βαθμοί στη Γιούλαρα, 40,6 βαθμοί, 40,7 και 40,6 στα Φιτζρόι Κρόσινγκ, Ντέρμπι και Γουίνταμ αντίστοιχα. Υπό ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή ζουν σχεδόν όλοι οι Αυστραλοί.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ανγκους Χάινς, που μίλησε στον Guardian, «ο καιρός είναι πραγματικά πολύ ζεστός στην κεντρική και ανατολική Αυστραλία. Και αυτό έχει διαρκέσει αρκετές μέρες. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν πολύ μεγάλες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο. Και το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Το Μπρισμπέιν τη Δευτέρα έφτασε τους 31 βαθμούς και το Σίδνεϊ τους 24. Ο Χάινς εκτίμησε ότι η πιο ζεστή ημέρα θα είναι την Παρασκευή, με τη θερμοκρασία να σπάει ρεκόρ όλη την εβδομάδα. Πρόσθεσε δε ότι βραχύς χειμώνας που έζησε η Αυστραλία «σίγουρα έφτασε το τέλος του».

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα, προβλέποντας ισχυρούς, θυελλώδεις ανέμους στη Βικτόρια και την Τασμανία.

Πηγή: The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT