Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να μιλούν σε δημόσιους χώρους

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να μιλούν σε δημόσιους χώρους

Αντιδράσεις από τον ΟΗΕ και οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα νομοθεσία, οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες του Αφγανιστάν να μιλούν ή να δείχνουν το πρόσωπό τους δημόσια, προκαλώντας την αντίδραση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και ομάδων που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Συγκεκριμένα, οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από νέους νόμους για την «ηθική και την αρετή», οι οποίοι έλαβαν την τελική έγκριση από τον ανώτατο ηγέτη τους, τον Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Οι νόμοι αυτοί επιβάλλουν στις γυναίκες την πλήρη κάλυψη του σώματος με πολλά ρούχα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου τους, για να μην οδηγούν τους άνδρες «στον πειρασμό και την κακία». Οι φωνές των γυναικών θεωρούνται επίσης δυνητικά όργανα της «κακίας» αυτής και έτσι δεν θα επιτρέπεται να ακούγονται δημοσίως σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς. Οι γυναίκες δεν πρέπει επίσης να ακούγονται να τραγουδούν ή να διαβάζουν δυνατά, ακόμη και μέσα στα σπίτια τους.

«Κάθε φορά που μια ενήλικη γυναίκα βγαίνει από το σπίτι της λόγω ανάγκης, είναι υποχρεωμένη να αποκρύπτει τη φωνή, το πρόσωπο και το σώμα της», αναφέρουν οι νέοι νόμοι. 

Στο εξής, οι Αφγανές δεν επιτρέπεται επίσης να κοιτάζουν απευθείας τους άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και οι οδηγοί ταξί θα τιμωρούνται εάν συμφωνήσουν να μεταφέρουν μια γυναίκα που δεν έχει άντρα συνοδό. Οι γυναίκες ή τα κορίτσια που δεν συμμορφώνονται μπορούν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν με τρόπο που κρίνουν κατάλληλο οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση των νέων νόμων.

Τη σφοδρή καταδίκη της για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα. Η ίδια μίλησε για επέκταση των «απαράδεκτων περιορισμών» στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

«Πρόκειται για ένα ανησυχητικό όραμα για το μέλλον του Αφγανιστάν, όπου οι επιθεωρητές της ηθικής θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να απειλούν και να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε με βάση πολλούς και ενίοτε ασαφείς καταλόγους παραβάσεων. Επεκτείνονται επίσης οι ήδη απαράδεκτοι περιορισμοί στα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών, καθώς ακόμα και ο ήχος μιας γυναικείας φωνής εκτός σπιτιού θεωρείται ηθική παραβίαση», τόνισε η αξιωματούχος. 

Με πληροφορίες από Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT