Γαλλία: Ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μόνο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Γαλλία: Ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μόνο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει την Τρίτη νέες διαβουλεύσεις «με τους υπευθύνους των κομμάτων» και άλλες «προσωπικότητες».

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε την επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης στο όνομα της «θεσμικής σταθερότητας», και ανακοίνωσε ότι αύριο, Τρίτη, θα έχει νέες διαβουλεύσεις «με τους υπευθύνους των κομμάτων» και άλλες «προσωπικότητες», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν προέτρεψε σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγους «να συνεργαστούν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις», χωρίς να κατονομάσει την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) με την οποία είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) που κέρδισε μεν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αλλά χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Επειτα από τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα που ξεκίνησε την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «στη βάση ενός μοναδικού προγράμματος και μόνο των κομμάτων» του NFP. Μια τέτοια κυβέρνηση θα βρισκόταν αμέσως αντιμέτωπη με μια πρόταση μομφής από όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και «η θεσμική σταθερότητα επιβάλλει κατά συνέπεια να μην βασιστούμε σε αυτήν την επιλογή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αντιδρώντας, ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ μίλησε για «ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».

Ο Μακρόν κάλεσε ωστόσο «όλους τους πολιτικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν πνεύμα υπευθυνότητας».

Αύριο θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για την εξεύρεση του νέου πρωθυπουργού, με στελέχη των κομμάτων και «με προσωπικότητες που ξεχωρίζουν λόγω της εμπειρίας τους στην υπηρεσία του κράτους και της Δημοκρατίας».

Μολονότι στον πρώτο γύρο δεν βρέθηκε ο αντικαταστάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, «δική μου ευθύνη είναι να μην μπλοκαριστεί, ούτε να αποδυναμωθεί η χώρα», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT