Μπλόκο από Μακρόν και Λεπέν στην Καστέ για την πρωθυπουργία

Μπλόκο από Μακρόν και Λεπέν στην Καστέ για την πρωθυπουργία

ΠΑΡΙΣΙ. Την αναστολή των θερινών τμημάτων και τη σύγκληση έκτακτης ολομέλειας της εθνοσυνέλευσης ζήτησε χθες από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή των θερινών τμημάτων και τη σύγκληση έκτακτης ολομέλειας της εθνοσυνέλευσης ζήτησε χθες από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σκοπός της Λεπέν, όπως η ίδια είπε, είναι η διατήρηση της Αριστεράς μακριά από την πρωθυπουργία.

«Αυτό που επιδιώκω είναι η εθνοσυνέλευση να βρίσκεται σε θέση να ψηφίσει μομφή, εάν αυτό χρειαστεί», είπε η Λεπέν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τον πρόεδρο. Ενώ οι βουλευτές αναμένεται να επιστρέψουν στα έδρανα την 1η Οκτωβρίου, «δεν θέλω στον ένα μήνα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έναρξη των εργασιών να μπορεί ένας πρωθυπουργός να θέσει τις βάσεις, όπως του επιτρέπει το σύνταγμα, πολιτικής επιζήμιας και τοξικής για τους Γάλλους. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν είναι αυτός που θα διοικεί αυτή την κυβέρνηση αν η Λουσί Καστέ διορισθεί πρωθυπουργός», κατέληξε η Λεπέν, που συνοδευόταν από τον υπαρχηγό της Ζορντάν Μπαρντελά.

Η προοπτική κυβέρνησης της Αριστεράς, χωρίς υπουργούς της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, «δεν αλλάζει απολύτως τίποτα», επέμεινε η Λεπέν, παραμένοντας αμετακίνητη στην άρνησή της να αποδεχθεί πρωθυπουργό της Αριστεράς, ακόμη και χωρίς ομοϊδεάτες του στο υπουργικό συμβούλιο. «Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε το χάος και προτιμά να το διατηρεί. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί απ’ ευθείας στον λαό, προκηρύσσοντας δημοψήφισμα», είπε η Λεπέν.

Την ηγεσία της Ακροδεξιάς στο Μέγαρο των Ηλυσίων διαδέχθηκε ο νέος σύμμαχος της Συσπείρωσης, Ερίκ Σιοτί, επικεφαλής των «ανταρτών» του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί. Το νέο κόμμα ονομάζεται «Δεξιά!». «Κάθε πρωθυπουργός, ο οποίος θα προέρχεται από ένα από τα τέσσερα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου θα καταψηφισθεί από την κοινοβουλευτική μου ομάδα», είπε ο Σιοτί βγαίνοντας από την προεδρική κατοικία. «Ποτέ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο! Η μόνη εφικτή συμμαχία είναι η ένωση της Δεξιάς», είπε ο Σιοτί, ο οποίος αντιμετωπίζει μηνύσεις και αγωγές από τους Ρεπουμπλικανούς πρώην συντρόφους του.

Παρά την πρόταση του ηγέτη των Ανυπότακτων, Ζ.Λ. Μελανσόν, για κυβέρνηση χωρίς υπουργό του κόμματός του.

Την άρνηση του Μακρόν να αποδεχθεί την Καστέ στην πρωθυπουργία στηλίτευσε χθες ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ. «Η αφορμή που δεν επέτρεπε στον πρόεδρο να δεχθεί την Καστέ στο Μέγαρο Ματινιόν –η παρουσία υπουργών της Αριστεράς σε κυβέρνηση– έπαψε να υπάρχει. Η 37χρονη οικονομολόγος Λουσί Καστέ (σ.σ. ανεξάρτητη κομματικά) έδειξε ποια είναι και δήλωσε πρόθυμη να συμβιβασθεί. Ο πρόεδρος, όμως, παρέμεινε αμετακίνητος», είπε ο Φορ.

Την ανησυχία του εξέφρασε χθες, διά στόματος του προέδρου του, Πατρίκ Μαρτέν, ο γαλλικός σύλλογος βιομηχανιών MEDEF: «Οι επικεφαλής επιχειρήσεων ανησυχούν. Δεν πρέπει να ενισχύουμε τους φόβους τους με συνεχιζόμενη πολιτική θολούρα και με πρωτοβουλίες ασύμβατες με τα οικονομικά μας συμφέροντα», είπε ο Μαρτέν μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter.

Η πρόταση Μελανσόν για κυβέρνηση Καστέ χωρίς συμμετοχή των Ανυπότακτων φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Μακρόν, δημιουργώντας εύλογες υπόνοιες για τα κίνητρα της κωλυσιεργίας του να διορίσει κυβέρνηση. Ο πρώην πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, εξηγεί στην εφημερίδα Le Monde ότι ο Μελανσόν επιδιώκει ένα μόνο πράγμα, «να αποδείξει ότι δεν είναι αυτός το πρόβλημα, αλλά η επίμονη άρνηση του Μακρόν να αποδεχθεί την Αριστερά».

«Αν ο Μελανσόν υιοθετεί τώρα στάση οσιομάρτυρα, είναι για να κερδίσει πόντους. Η δημόσια εικόνα του είναι καταρρακωμένη. Η απόσυρσή του θα σημάνει ότι Οικολόγοι και Σοσιαλιστές θα συγκυβερνήσουν σε μια εύθραυστη κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία. Ο ίδιος δεν θα χρειαστεί να χρεωθεί τους αναγκαίους συμβιβασμούς», λέει ο αναλυτής Ρεμί Λεφέβρ στο δίκτυο TF1.

Πηγή: REUTERS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT